Samfunn

Flere politikere krever endring i retningslinjene fra Stortinget når det gjelder statlige selskapers engasjement i problematiske regimer. Her fra Murzuk-bassenget i Libya hvor Statoil deltar i leting og produksjon av olje.

Vil ha endring i eierskapsreglene

På tre år har Statoil betalt nærmere 700 millioner kroner i skatt til Muammar Gaddafis regime. Nå etterlyser flere politikere endring i retningslinjene fra staten.

Publisert Sist oppdatert

Regjeringen har tidligere sagt at den ikke ønsker å utvikle et særnorsk system for å hindre norske selskaper å handle med eller investere i problematiske land eller områder. Det er kun to land der regjeringen har valgt å gjøre et unntak, nemlig Burma og Vest-Sahara, skriver Vårt Land.

Nå tar flere politikere til orde for en endring og krever en mer aktiv tankegang fra regjeringen når det gjelder engasjement i problematiske land for bedrifter og selskaper med statlig eierskap.

– Burde ikke vært i Libya

– Det er regjeringen som utøver det direkte eierskapet, ikke Stortinget, men jeg synes ikke det er urimelig at Stortinget kan diskutere dette, sier Frps Morten Høglund, som er medlem av utenrikskomiteen på Stortinget.

Han mener Statoil er et godt eksempel på at det kan gå galt.

– Det er lett i etterpåklokskapens navn å si at her skulle vi overhodet ikke vært inne, mener Høglund.

– Ikke godt nok

Venstres nestleder Helge Solum Larsen mener også at regjeringens retningslinjer ikke er gode nok.

– Det blir vanskelig å forholde seg til at norske statseide firma gjennom fortjenesten de har, er med på å opprettholde regimer som vi overhodet ikke kan forsvare ut fra våre standarder i Norge, sier Solum Larsen.

Heller ikke næringspolitisk talsmann i SV, Alf Holmelid, er fornøyd. Han peker på at regjeringen kan å bedre retningslinjene når den legger fram ny eierskapsmelding, antakelig før sommeren. (©NTB)

Les også: Vil ikke blande seg i norske bedrifters forhold til Libya

Powered by Labrador CMS