Samfunn

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner forteller hvordan regjeringen reformerer offentlig sektor. AP-leder Jonas Gahr Støre, KS-leder Gunn Marit Helgesen, Delta-leder Erik Kollerud og parlamentarisk leder i Frp Harald T. Nesvik følger med i bakgrunnen.

Vil ha tillitsreform

Ledere innen politikk, kommune og arbeidsliv ønsker seg en tillitsreform i Norge.

Publisert Sist oppdatert

På spørsmål om vi trenger en tillitsreform i Norge er leder i Arbeiderpartiet Jonas Gahr Støre overraskende klar.

– Svaret på det er ja, sier han.

Den årlige konferansen Dialog og Ledelse i regi av Ukeavisen Ledelse og Dagens Perspektiv gikk av stabelen mandag, og startet med en debatt mellom flere av lederne som skal sørge for en veldrevet offentlig sektor – blant andre Kommunal- og moderiniseringsminister Jan Tore Sanner, KS-leder Gunn Marit Helgesen, påtroppende Unio-leder Ragnhild Lied, leder for kontroll- og konstitusjonskomiteen Per Olaf Lundteigen i tillegg til Gahr Støre.

Et tema panelet tok tak i, var hvordan politisk ledelse kan sørge for at den offentlig ansatte som faktisk skal utføre en tjeneste, har tillit til å gjøre dette. De fleste panelistene utrykte et ønske om en tillitsreform.

– Vi har en god offentlig sektor, men vi kan bli bedre, sier kommunalminister Sanner og viser til Gjørv-kommisjonens rapport som pekte på flere områder der offentlig sektor sviktet 22 juli 2011.

Sanner har satt igang en rekke tiltak for å reformere offentlig sektor, blant annet har over 1700 tidstyver blitt identifisert, men han er ikke ferdig.

– Å modernisiere offentlig sektor handler om å skape en kultur for kontinuerlig forbedring. Det kommer ikke av seg selv. Vi trenger en serie med tiltak som må gå i samme retning, sier han.

Støre berømmer flere av Sanners tiltak, også at han har satt ledelse på dagsorden i det offentlige. Bakgrunnen for at ledelse plutselig kom på alles lepper i byråkratiet er at Sanner har innført egne programmer for ledelse og styring i staten.

– Problemet har vært for mye overstyring og detaljer. Antall målsetninger i tildelingsbrevene var i enkelte tilfeller fordoblet. Man snakket ikke om tildelingsbrev, men tildelingsromaner, sier Sanner.

Som minister har han upplevd at oppgaver enkelt løses i departementet, men at det ofte oppstår flere konflikt og barrierer når sakene flyttes over til andre deler av byråkratiet, som direktorater og underliggende etater. For å bøte på dette har han innført et eget ledelseprogram som forsøker å gå på tvers av forvaltningen.

– Ingen ønsker å verne om tidstyvene, sier Støre.

Han tror at dersom reformene skal lykkes må de som blir berørt av endringene være med å «eie» endringene. Da han var helseminister tok Støre seg alltid tid til å møte organisasjonene til arbeidstakerne ved sykehusene før han møtte med ledelsen.

– Det var en nyttig erfaring. De som skal utføre må være med på å eie problemforståelsen, sier han.

Foto Anita Myklemyr

Selv om Sanner har innført flere endringer fra toppen, har ikke Ragnhild Lied i UNIOs medlemmer merket så mye til det ennå. Hun er opptatt av det må på plass en annen ledelsesfilosofi.

– Det tvinger seg frem et sterkere kontrollsystem, sier hun.

Per Olaf Lundteigen sitter den stadig mer omtalte Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite. Han mener at den ledensen man streber etter, operasjonsbasert ledelse hvor utfører får tillit til å handle, er en annerledes måte å utøve ledelse på enn man gjør i det offentlige i dag. Han trekker paralleller til den tragiske Vassdalulykken i 1986 da 16 norske soldater omkom i et snøras etter å ha blitt kommandert inn i et farlig område av befal som ikke hadde oppdatert lokalkunnskap.

– Fagfolk må få økt respekt. Og det er politikerne som har ansvaret for å sørge for at det skjer, sier han og blir kontret av Aarbakke i Akademikerne.

– I offentlig sektor er man i praksis livredde for både riksrevisjonen og Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite, sier Knut Aarbakke.

Han viser til at man i staten fortsatt tviholder på en personalhåndbok fra 1996 fordi den har detaljerte nok instrukser til at ledere i staten kan vite hva de faktisk må gjøre. Nyere versjoner av håndboken gir for lite styring.

Også Gunn Marit Helgesen i KS ønsker seg en tillitsreform. Men hun må tåle kritikk fra UNIO. Ragnhild Lied påpeker at kommunene også har et ansvar til å gi førstelinjen mer tillit.

– Kunnskapsministeren har forsøkt å redusere rapporteringssystemet, men kommunene bygger ut nye rapporteringsrutiner raskere enn staten. Tilliten må ligge på alle nivåer, sier hun og legger til at det ikke er Utdanningsdirektoratet som som er den store utfordringen.

Leder i Delta Erik Kollerud oppsumerte med å minne om at dialog må til for å komme videre.

– Og det skjer ikke gjennom ekspertutvalg, sier han til kommunalministeren.

Powered by Labrador CMS