Internasjonalt

Vil ikke måle fattigdom

Regjeringen i Danmark vil skrote den offisielle fattigdomsgrensen. Det er påfallende at dette skjer samtidig med at det kuttes i sosiale ytelser slik at flere blir fattige, mener Redd Barna.

Publisert Sist oppdatert

Sommeren 2013 innførte daværende sosialminister Karen Hækkerup fra Socialdemokraterne en offisiell fattigdomsgrense i Danmark.

Basert på anbefalinger fra et ekspertutvalg ble grensen for fattigdom satt ved en inntekt på 103 500 danske kroner i året. For å bli regnet som fattig måtte man ha hatt så lav inntekt i tre år, ha maksimum 100 000 kroner i formue og ikke være student.

Puttes i skuffen

Fattigdomsgrensen ble lansert som et redskap for å bekjempe fattigdom. Men dette redskapet ønsker ikke dagens danske regjering å benytte seg av.

Etter valget i juni i år overtok partiet Venstre regjeringsmakten, og i september fortalte den nye sosialministeren, Karen Ellemann, at hun vil putte fattigdomsgrensen i skuffen.

– Vi kan ikke bruke en fattigdomsgrense til noe som helst i sosialpolitikken, så derfor vil jeg ikke bruke flere ressurser på den. Eller bruke den i hele tatt, sa ministeren til avisa Jyllandsposten.

– Et stort tilbakeskritt

Beslutningen om å skrote fattigdomsgrensen har møtt sterk kritikk fra opposisjonspolitikere og organisasjoner. Det er et stort tilbakeskritt, mener nasjonal sjef Kirsten Lund Larsen i Redd Barna i Danmark.

– Vi har kjempet lenge for å få en akseptert definisjon av fattigdom, og selv om vi ikke var helt enige i definisjonen, var vi svært glade da den kom. Da fikk man en slutt på diskusjonen om det finnes fattigdom i Danmark og kunne i stedet diskutere hva man kan gjøre for å bekjempe den, sier hun til Velferd.

Les hele saken i magasinet Velferd 7-2015. Klikk her for elektronisk utgave.

Powered by Labrador CMS