Velferd

GIR TRIVSEL: Kunnskap om hvordan man kler seg for å ferdes utendørs til alle årstider kan være viktig for å trives i Norge, mener Norsk Friluftsliv.

Vil lovfeste opplæring i friluftsliv for innvandrere

Opplæring i friluftsliv og ferdsel i naturen bør bli en lovfestet del av introduksjonsprogrammet for innvandrere, mener organisasjonen Norsk Friluftsliv.

Publisert Sist oppdatert

Norske kommuner har et ansvar for å gi opplæring i norsk kultur og samfunn til flyktninger som bosetter seg i Norge. Det skjer gjennom det obligatoriske toårige introduksjonsprogrammet for nyankomne innvandrere.

Kunnskap om norsk turkultur, bekledning og ferdsel i naturen er så viktig at det bør være en naturlig del av opplæringen, mener Norsk Friluftsliv, som er en fellesorganisasjon for 18 frivillige friluftslivsorganisasjoner.

– Det finnes nærmest ikke noe norskere enn turen og friluftslivet. For mange flyktninger er den norske måten å bruke naturen på derimot helt ukjent. Noen bor i Norge i flere tiår uten å komme seg ut i skog og mark, rett og slett fordi de mangler den nødvendige kunnskapen, sier fungerende generalsekretær Siri Meland i Norsk Friluftsliv i en pressemelding.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)'

Foto HVERDAGSINTEGRERING: Kjennskap til den norske friluftslivskulturen gir viktige kulturelle og sosiale gevinster som også kan ha stor betydning for å slå gode røtter i et lokalsamfunn, sier fungerende generalsekretær Siri Meland i Norsk Friluftsliv. (Gard Eirik Arneberg/ Norsk Friluftsliv)

Friluftsliv er oversett

Friluftslivet og turkulturen vår er en viktig nøkkel til det norske samfunnet, som regjeringen hittil har oversett i integreringsarbeidet, mener Meland.

– Dette handler om den viktige hverdagsintegreringen, som regjeringen selv er opptatt av. Kjennskap til den norske friluftslivskulturen gir viktige kulturelle og sosiale gevinster som også kan ha stor betydning for å slå gode røtter i et lokalsamfunn, sier hun.

– For de som skal bo i Norge er det helt elementært å ha kunnskap om friluftsliv og hvordan man for eksempel kler seg for å ferdes utendørs til alle årstider. Det er viktig både med tanke på fysisk og psykisk helse, understreker Meland.

– Bør inn i loven

Regjeringen er nå i gang med å utarbeide en ny integreringslov, som skal behandles på Stortinget 13. oktober.

Norsk Friluftsliv ønsker at opplæring i friluftsliv og ferdsel i naturen skal bli en lovfestet del av introduksjonsprogrammet for nyankomne.

– Vi mener at dette er basiskunnskap som alle kommunene bør tilby. Det bør ikke være tilfeldig hvem som lærer om dette, slik det er i dag, sier Siri Meland.

Powered by Labrador CMS