Samfunn

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Vil samle fragmentert innkjøpsmakt

Det offentlige kjøper inn for 500 miliarder kroner i året, men innkjøpene er spredt på 3000 enheter. Nå vil regjeringen styrke kompetansen på offentlige anskaffelser.

Publisert Sist oppdatert

De siste årene har stadig flere pekt på muligheten for å bruke offentlige anskaffelser, eller «innkjøpsmakten» til å gjennomføre politiske mål.

Hvert år kjøper det offentlige varer og tjenester i markedet for over 500 milliarder kroner. Innbyggerne møter offentlige anskaffelser hver dag gjennom blant annet offentlige bygg, helsetjenester og offentlig transport.

Typiske mål med anskafelsene har vært å fremme nye klimavennlige løsninger eller andre innovasjoner.

Da næringsminister Torbjørn Røe Isaksen presenterte en ny strategi for offentlige anskaffelser onsdag, advarte han mot for mange forventinger og målsetninger.

– Oppmerksomheten for virkemiddelet har økt. Men legger vi inn for mange hensyn, så klarer vi ikke gjennomføre noe som helst, uttalte han under pressekonferansen.

Det kom sist nye regler på området i 2017.

Den nye strategien endrer ikke på det som ble fastsatt den gang, men vektlegger i stedet behovet for profesjonalisering og kompetanse.

I meldingen pekes det på at organisering av offentlige innkjøp er desentralisert. Det offentlige er ikke en, men rundt 3000 forskjellige innkjøpere.

– Det betyr at det er varierende forutsetninger for å gjennomføre gode innkjøp rundt om i det offentlige, sier Røe Isaksen.

Han viser også til at det er dokumentert mangelfull ledelse og organsiering på feltet.

Ved side av å styrke kompetansen, seiler styrking av konkurransen opp som et sentralt tiltak.

Konkurranse og kompetanse

I meldingen pekes det på flere konkrete valg som oppdragsgivere bør være bevisste på når de utformer en konkurranse.

– Det viktigste virkemidlet vi har er et velfungerende marked med god konkurranse. Offentlige innkjøpere må alltid legge til rette for god konkurranse i sine anskaffelser, sier Røe Isaksen.

Regjeringen har særlig lagt vekt på tiltak knyttet til mer kompetanse og styrket profesjonalitet. Det varsles også at man vil etablere et samarbeid mellom næringslivet og oppdragsgivere for å utarbeide felles kjøreregler for offentlige anskaffelser.

– Offentlige oppdrag er viktig for mange, ikke minst for små og mellomstore bedrifter. Da er det viktig at det offentlige ikke stiller unødig strenge krav for å kunne delta i en konkurranse, men at kravene som stilles er mest mulig relevante og målrettede, sier Røe Isaksen.

Innovative og klimavennlige anskaffelser

Regjeringen vil også legge til rette for flere innovative anskaffelser

– Gårsdagens løsninger er ikke tilstrekkelige for dagens og morgendagens utfordringer. Vi må tenke smartere og være mer nyskapende. Derfor er innovative anskaffelser et viktig virkemiddel, sier Røe Isaksen.

Selv om pris og kvalitet er viktige faktorer i offentlige anskaffelser, er det avgjørende at man også tar andre samfunnshensyn ved innkjøp.

Regjeringen har derfor blant annet startet arbeidet med en handlingsplan for klima- og miljøvennlige anskaffelser.

– Offentlige anskaffelser er et viktig virkemiddel for å få ned klimagassutslipp og oppnå andre miljømål. Derfor legger vi nå fram en stortingsmelding for å forsterke arbeidet med klima- og miljøvennlige anskaffelser, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen.

I meldingen varsler regjeringen at de vil styrke tilbudet hos Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi). Regjeringen vil også, i samarbeid med fylkeskommunene og kommunene, utrede samordning av fylkeskommunale og kommunale innkjøp.

Regjeringen varsler blant annet at den vil:

  • I samarbeid med næringslivet og oppdragsgivere utarbeide felles kjøreregler for offentlige anskaffelser.

  • Utarbeide en handlingsplan for å øke andelen klima- og miljøvennlige offentlige anskaffelser og grønn innovasjon.

  • Styrke Difis rolle innen veiledning og oppbygging av kompetanse på innovative anskaffelser.

  • Videreutvikle kompetansetilbudet for innkjøpere, inkludert veiledning, maler og eksempeldokumenter, særlig rettet mot planleggingen og oppfølgingen av anskaffelsene.

  • Utvikle et bedre kompetansetilbud om offentlige anskaffelser for ledere av offentlige virksomheter.

  • Ha som mål at alle offentlige virksomheter innen utgangen av 2024 skal bruke digitale verktøy i hele anskaffelsesprosessen og at det skal være sømløs informasjonsflyt mellom ulike digitale løsninger.

  • Styrke samarbeidet mellom oppdragsgiverne og kontroll- og tilsynsmyndighetene i arbeidet mot arbeidslivskriminalitet.

  • Evaluere hevingen av nasjonal terskelverdi i anskaffelsesregelverket.

  • Foreta en utredning av de markedsmessige konsekvensene av store offentlige anskaffelser.

  • Videreføre og videreutvikle Leverandørutviklingsprogrammet.

Powered by Labrador CMS