Nyskaping

Zalaris–gründeer Hans–Petter Mellerud er på plass i Monaco for å kjempe mot verdens beste vekstselskaper i kåringen Entrepreneur of The Year.

Vil skape mer blest rundt entreprenørskap

Hans–Petter Mellerud er på plass i Monaco for å konkurrere mot verdens 50 beste entreprenører.

Publisert Sist oppdatert

Da Hans–Petter Mellerud vant den nasjonale finalen i EYs Entrepreneur of The Year i fjor, bestemte han seg samtidig for å bruke anerkjennelsen til noe positivt: Han vil snakke om betydningen av å starte selskaper, fremtidsretting og viktigheten av å stimulere til vekst og nyskaping.

Entrepreneur of The Year er en kåring av verdens beste vekstskapere. Selskapet EY står bak kåringen. Melleruds bedrift, Zalaris har gått fra å være en liten lokal bedrift i Lødingen, til å bli en europeisk aktør med 800 ansatte. I dag driver bedriften i 12 land over mesteparten av Europa. Veksten tok av da to selskaper ble kjøpt opp i fjor.

Foto Hans–Petter Mellerud har akkurat fått vite at han har vunnet den norske finalen. Foto: Bård Gudim,

– Våre ansatte sørger for at en million arbeidstakere får lønn – deriblant Angela Merkel –og hjelp til å effektivisere og løse HR–relaterte oppgaver, sier Mellerud.

Hard konkurranse

Nå befinner Hans–Petter Mellerud seg i Monaco, sammen med verdens 50 fremste vekstskapere. Snart skal han grilles av toppjuryen, i en såkalt pitching – der han forteller om selskapets reise foran kritiske jurymedlemmer.

– Vi ble nominert for litt over et år siden, og var et av rundt 50 selskaper som ble valgt ut til lokale finaler. Deretter ble 12 bedrifter plukket ut til finalen i Oslo. En jury av kjente næringslivsledere som blant andre Harald Norvik og Åse Aulie Michelet vurderte kandidatene på en rekke kriterier. Til slutt stakk Zalaris av med seieren innen kategoriene service og i den overordnede konkurransen, forteller han.

– Som et barn

Å bygge opp en bedrift kan sammenliknes med å få barn, mener Mellerud: Man ser ikke at det blir eldre, dag for dag.

– Fokuset blir på det daglige, og man glemmer å se seg tilbake. Når man vinner en konkurranse som dette, derimot, får man bedre tid til å reflektere over det man har oppnådd. Så må vi huske på at vi er vinnere allerede. Det er mange gode konkurrenter her, sier han, og legger til at familie og venner har vært sentrale i at han har kunnet oppnå dette.

– Men dette endrer ikke livet, verken for meg eller bedriften, skynder han seg å legge til.

– Trenger anerkjennelse

Mellerud er opptatt av at folk som starter virksomheter, utvikler dem og får dem til å vokse blir satt pris på. Fremtidsrettede gründere og folk som tør å satse fortjener anerkjennelse.

– De bør være forbilder for andre. Jeg håper at min deltakelse her kan bidra til å skape mer blest rundt entreprenørskap, sier han.

Han legger til at gründerlivet kan være kanontøft i perioder. Derfor er det viktig med støtte.

Realistisk

Når det gjelder selve konkurransen er Mellerud realistisk. Det er mange store og veldrevne selskaper i Monaco.

– Vi kan dele inn deltakerne i to typer entreprenører: De som har startet opp noe fra bunnen av, og de som har bidratt til at eksisterende selskaper har vokst. Jeg har ikke noe dårligere sjanser enn de andre, men jeg tar det som det kommer, sier Mellerud.

Foto Foto: Bård Gudim.

– Jeg var to år i Monaco på denne kåringen. Et av årene var Bjørn Kjos Norges representant. Han så fryktelig sliten ut etter møtet med toppjuryen. Hvordan ser du for deg at den prosessen blir?

– He he, det blir nok en slags skjønnhetskonkurranse. Vi som ikke har engelsk som morsmål vil nok slite litt i utgangspunktet, men vi gjør det beste ut av det. Det kommer til å gå fint. Jeg må fokusere på det jeg kan gjøre noe med, utdyper han.

Triathlon

På den nasjonale kåringen fikk Mellerud en utfordring av United Bakeries. Lederen der sa han skulle spandere en billett på triathlon–konkurransen Norseman på Mellerud dersom han vant. Han takket ja til utfordringen.

– Nå er det bare å legge seg i hardtrening, smiler han. Løpet gjennomfører han, og han samler samtidig inn penger til arbeid mot kreft.

HR–utvikling

Ifølge Mellerud har HR–bransjen hatt en sen utvikling. Tradisjonelt har bransjen handlet om transaksjonsbaserte oppgaver som lønnskjøring. De siste årene har imidlertid bransjen blitt satt på hodet.

– Tradisjonelle HR–relaterte oppgaver har blitt digitalisert. Det gjelder lønnskjøring, registrering av utlegg, timeregistrering, kompetansetillegg, rekruttering og mye mer. I tillegg løfter stadig flere dette fra «kjelleren» til skyen. Dette fører til at ledere og HR–avdelinger kan ha et langt mer strategisk fokus, forklarer han.

Han legger til at det norske markedet og offentlige myndigheter oppleves tregere enn i utviklingen av HR i andre markeder i Europa.

– Vår vekst har i stor grad handlet om Europa, sier han.

Powered by Labrador CMS