Samfunn

– Vi har SÅ mye hav i verden, og det gir oss SÅ mye vi ikke tenker over, sier marinbiolog Pia Ve Dahlen som har skrevet bok om havet.

Vil skape mer nysgjerrighet, og mer glede for alt som finnes i havet

– Jeg vil trigge nysgjerrigheten til folk og vise frem hvor mye gøy, og ikke minst hvor mye galskap som finnes der ute, sier marinbiolog Pia Ve Dahlen.

Publisert Sist oppdatert

Hvorfor har du skrevet denne boken?

– For å trigge nysgjerrigheten til folk. Vise frem hvor mye gøy, og ikke minst hvor mye galskap, som finnes der ute, men som det av uante grunner ikke snakkes helt om.

– Vi har SÅ mye hav i verden, og det gir oss SÅ mye vi ikke tenker over.

Hva er de viktigste poengene som kommer frem?

– At det er SINNSYKT mye mer under overflaten enn torsk, laks og hummer. Herregud så mye kokobananas som rører seg i sjøen og som folk ikke kjenner til i det hele tatt. For eksempel at vi har selvlysende hai i Norge. Det i seg selv er jo helt sjukt.

Hvilke nye synspunkter eller teorier presenteres?

– Nytt er vel å ta i, men jeg prøver nå å vise hvor vakkert det kan være med børstemark og dyphavsfisk med dårlig tannhelse.

Hvilke utfordringer møtte du underveis i arbeidet med bokprosjektet?

– Utbrenthet. Det som skulle ta noen måneder tok totalt tre år å gjennomføre. Det å skrive når man er deprimert og utmattet er ikke å anbefale, men vi kom oss gjennom det til slutt!

Hva vil du oppnå med boken?

– Mer nysgjerrighet, og mer glede for alt som finnes i naturen generelt, og havet spesielt. Jeg håper folk legger den fra seg før de er ferdig fordi de bare MÅTTE ut i fjæra for å se etter rosa nakensnegler eller gå på jakt etter kjempeslimorm. Og kanskje vi kan vise frem at det er lov å snakke useriøst om seriøse temaer.

Hva vil du at leseren skal sitte igjen med etter å ha lest den?

– Kanskje en liten følelse av lett forvirring, mye undring og nytt syn på hva havet faktisk driver med. Jeg håper hvert fall de som leser denne blir motivert til å lære mer.

Hvis debutant: Hva gjorde at du fikk lyst til å sette i gang med et så stort prosjekt som å skrive en bok?

– Helt ærlig: det kom inn masse forespørsler. Jeg hadde nok ikke tenkt tanken helt om det ikke hadde vært for det. Men så fikk jeg gnagd litt på det og innsett at det var jo egentlig en god idé, i hovedsak fordi jeg mangler selvinnsikt nok til å tenke noe annet.

Kan du nevne én person du håper leser boken – og hvorfor?

– Alle som (tror de) synes naturfag er kjedelig! Og kanskje kan noen av de litt mer ukonvensjonelle formuleringene hjelpe en overarbeidet naturfagslærer med å engasjere skoleungdommen?

– Ellers håper jeg vitenskapsfornektere som Carl I Hagen og co. tar en kikk i den og innser at den der selvlysende blekkspruten er kulere å ta vare på enn en allerede styrtrik oljenæring.

– Haha, jeg kan drømme da..

Hvilken bok vil du anbefale andre å lese - og hvorfor?

– Herregud jeg kan ikke velge. Men jeg er besatt av Florence Williams «The nature fix» om dagen. Den tar for seg vitenskapen bak menneskers forhold til naturen, og hvorfor det faktisk er viktig for oss å oppholde oss i, og se på trær. Den har gitt meg helt VILT mye aha-opplevelser, og endret måten jeg tenker på turer i skogen.

– Samme med alt Anne Sverdrup-Thygesson har skrevet, «Alt jeg vet om planter» av Anne Hope Jahren, «Elemental» av Tim James og «The science of Rick and Morty» av Matt Brady. Der får man tung vitenskap forklart superenkelt.

– Av normale bøker kommer jeg alltid tilbake til «Papillon» av Henri Charriére, og «The hitchhiker's guide to the galaxy» av Douglas Adams – om den kan defineres som normal da.

Hvilken forfatter har betydd mye for deg – og hvorfor?

– Douglas Adams har nok kanskje påvirket meg mer enn jeg vil innrømme. Og Tim James og Matt Brady har lært meg at det er lov å skrive om viktige temaer på en flåsete måte. Det har vært vanskelig å riste av seg etter noen år i akademia.

Hva er det viktigste du har lært under koronapandemien?

– At alle zombiefilmene som starter med en ignorert vitenskapsperson ligger nærmere dokumentar enn sci-fi. Herregud for en dum art vi mennesker er.

– Vi er også ganske ålreite i mindre grupper da, det har vært sykt fint å se hvor mye folk har stilt opp for hverandre på privaten.

Hvis du måtte velge?

Jo Nesbø – Karl Ove Knausgård

Espresso – Filterkaffe

Musikk – Podkast

Avis på papir – Avis på nett

Skavlan – Lindmo

Dagens Næringsliv – Klassekampen

Åsne Seierstad – Tor Bomann-Larsen

Lese bok – Høre bok

Sakprosa – Skjønnlitteratur

Film på kino – Film hjemme

Ved sjøen – På fjellet

Pia Ve Dahlen (35)

  • Yrke: Marinbiolog, forskningsformidler og selvstendig næringsdrivende
  • Utdannelse: Master i marin biodiversitet
  • Bosted: Sarpsborg
  • Aktuell med: «Verden under vann»
  • Forlag: Vigmostad & Bjørke
  • Antall sider: 190
Powered by Labrador CMS