Telenor

Vimpelcom-suppa

Etter at Riksadvokaten har gitt Kontrollkomiteen en overraskende nesestyver, kan Vimpelcom-saken komme inn på rett spor. Martin Kolberg med følge får stille seg i kø, slik at det kan røres i Vimpelcom-suppa i riktig rekkefølge, skriver redaktør Magne Lerø.

Publisert Sist oppdatert

Den som vil frelse verden for korrupsjon, må stå opp tidlig om morra'n og holde det gående til seine kvelden. Lederen for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, Martin Kolberg, er rede til det – og komiteen stiller opp. Men de norske politikernes iver for å rydde opp, har skapt bestyrtelse i internasjonale politikretser. De mener noe har gått av hengslene her på berget. Aftenposten kan fortelle at både amerikansk og nederlandsk politi var bekymret for at Stortinget kunne ødelegge for etterforskningen ved å drive en slags parallell etterforskning. Det samme mener Økokrim. Dette er bakgrunnen for at riksadvokat Tor-Aksel Busch ba Kontrollkomiteen om å utsette høringen. Kontrollkomiteen kunne ikke annet enn å bøye seg for påtalemaktens anbefaling.

Pinlig

Michael Tetzschner, som representerer Høyre i komiteen, sier til NTB at det er pinlig at påtalemyndigheten må be om arbeidsro. Han har da også gått imot at Stortinget skal engasjere seg i en sak som er under etterforskning.

I iveren etter å rydde opp og avdekke hva som har skjedd i Vimpelcom, har Martin Kolberg trukket med seg komitéen inn på påtalemaktens område. Han vil ikke være med på det, men han kan ikke annet enn å forholde seg til hvordan omverdenen oppfatter det han setter i gang. Kolberg har vært krystallklar på at han akter «å komme til bunns i saken» og finne ut av om noen i Telenor har opptrådt i strid med loven som forbyr korrupsjon. Lovbrudd er politiets jobb, ferdig snakka. Nå presiserer Kolberg at det er statsråden de skal kontrollere. Det er ikke slik det oppfattes. Komiteen har skapt et inntrykk av at det først og fremste er ansatte i Telenor de er ute etter.

Kontrollkomiteen har valgt å roe seg ned. Det er på tide. Nå skal Økokrim og andre lands påtalemyndighet finne ut av om hvem som har ansvar for ulovlighetene i Vimpelcom. Noen må det være. Det er lite sannsynlig at styremedlemmer fra Telenor har begått ulovligheter, men vi kan aldri vite. Ikke en gang konsernsjef Jo Lunder er skyldig, mener retten. Det var ingen grunn til å hive han på glattcelle.

Politisk spill

Det kan bli nok å bite i for Kontrollkomiteen når den tid kommer. Dette er en sak som er velegnet for politisk spill. Poenget er at Stortinget ikke må late som om de kan finne ut av ulovligheter som politiet sliter med å dokumentere. Det amerikanske justisdepartementet reagerer kraftig på at Telenor har delt sensitivt etterforskningsmateriale med næringsminister Monica Mæland, skriver Dagens Næringsliv. Dette er jo ikke bra. Det er den nye sjefen i Telenor, Sigve Brekke, som står for en annen åpenhetslinje enn forgjengeren Jon Fredrik Baksaas. Når Mæland fikk ny brennbar informasjon, tok ikke hun sjansen på å holde munn om det. Hvis Kolberg fikk nyss i det, ville han garantert laget ei huskestue uten like. Så hun fikk farten på seg. Svein Aaser fikk sparken som styreleder fordi han var for sein med å gi informasjon som justisdepartementet i USA mener han ikke skulle gitt i det hele tatt. Alt tyder på at Aasers lot seg overtale av Brekke. Mæland måtte også informere Kontrollkomiteen for å ha sitt på det tørre.

Økokrim gnir seg neppe i hendene i dag. Her er det nøkternheten som rår. De kunne ikke annet enn å reagere sammen med påtalemyndigheten i andre land. Økokrim har gitt seg selv et halvt år på å finne ut av hva som har skjedd. Det er ikke mye tid. Etterforskningskverna maler langsomt i slike saker. Retten har bedt Økokrim gjøre leksen sin bedre i forhold til Jo Lunder. Når de ikke kom lenger her, tyder det på at de ikke har en god sak.

Powered by Labrador CMS