Europa
Vinn eller forsvinn for Assange?
Fredag bestemmer et FN-panel seg for hvem de støtter i saken som har tvunget Julian Assange til å søke tilflukt i Ecuadors ambassade i London. Om han ikke får medhold, vil WikiLeaks-grunnleggeren la seg arrestere.
I 2012 gikk WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange inn i den Ecuadorianske ambassaden i London, og har ikke forlatt bygget siden den gang, i frykt for å bli arrestert og utlevert til USA.
Assange er etterlyst i Sverige for seksuelle overgrep og voldtekt, og i USA for å ha offentliggjort hemmeligstemplede dokumenter. I 2011 besluttet en britisk domstol at Assange skulle utleveres til Sverige for avhør, men Assange anket på grunnlag av frykt for å bli utlevert fra Sverige til USA.
Etter at anken ble avvist søkte han asyl i Ecuador gjennom deres ambassade i London. Søknaden ble innvilget. Men Assange ble nektet fritt leide ut av England, og passet hans ble suspendert. Siden den gang har Assange ikke forlatt ambassadeområdet.
Fredag 5. januar kan historien ta nok en vending. FN-panelet som etterforsker saken ble opprettet for å undersøke lovligheten av å anholde eller oppholde noen mot deres vilje.
Assange offentliggjorde følgende uttalelse torsdag 4. februar:
– Skulle FN kunngjøre at jeg har tapt min sak mot Storbritannia og Sverige, vil jeg komme ut klokken 12 fredag og la britisk politi pågripe meg, ettersom det ikke er noen fornuftig utsikt til videre ankemuligheter.
Hvis FN-domstolen derimot kommer fram til at Assange har blitt ulovlig holdt tilbake, kommer han med følgende krav:
– Dersom jeg vinner fram, og det viser seg at disse statene har handlet ulovlig, venter jeg å umiddelbart få tilbake passet mitt og at det ikke blir gjort flere forsøk på pågripe meg.