Samfunn
– Viser hvorfor Støre ikke bør bli statsminister
Erna Solberg tar et knallhardt oppgjør med Jonas Gahr Støres påstander om at hun har sviktet i jobbpolitikken. Høyres landsmøte innledet den lange valgkampen.
– Dette er et eksempel på hvorfor han ikke bør bli statsminister, sier hun til NTB etter å ha avsluttet et fire dager langt landsmøte.
Samme helg anklaget Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre statsministeren for å ha begått det ene løftebruddet etter det andre i sysselsettingspolitikken.
– Andelen mennesker som står utenfor arbeidslivet, har økt. Utryggheten på arbeidsmarkedet og antall midlertidige ansatte har økt. Det eneste som ikke har økt, er antallet nye jobber. Det tallet har stupt, sa Støre i en tale til Aps fylkeslag i Rogaland.
Påstandene får Solberg til å tenne på alle pluggene etter et landsmøte som var preget av mange og harde utfall mot de rødgrønne:
– Jeg synes det er rart å stå i Rogaland og snakke uten å ta inn over seg at vi har mistet 45.000 arbeidsplasser i oljerelaterte næringer, sier hun til NTB.
Utenforskap
Og Solberg er ikke ferdig:
– Dette er en politisk retorikk som gjemmer unna det viktigste som skjer, nemlig at du får det største oljeprissjokket på lenge, sier hun.
Antallet nye jobber øker, men det skal også dekke opp for de arbeidsplassene som er blitt borte, påpeker hun.
Støre viste også til Solbergs løfte om at arbeidslinjen skulle styrkes, og at utenforskapet skulle reduseres.
– Det løftet har hun ikke holdt. Ikke på to tiår har så mange stått utenfor arbeidslivet, sa Aps statsministerkandidat.
Solberg minner om at heller ikke de rødgrønne klarte å få ungdom tilbake i jobb, men at det tar tid før regjeringens tiltak rettet mot tidlig innsats i skolen, lærerløft og psykisk syke får effekt.
Dette er en politisk retorikk som gjemmer unna det viktigste som skjer, nemlig at du får det største oljeprissjokket på lenge
Gemyttlig
Under Høyre-landsmøtet var flere bekymret for hva som ville skje, blant annet med Norges internasjonale forbindelser, dersom SV og Senterpartiet skulle få en hånd på rattet etter høstens valg.
Landsmøtet gikk i det store og hele gemyttlig for seg. Uenigheter om hvor forsiktig partiet skal formulere sin skattepolitikk og hvor fort 2-prosentmålet for forsvarsbudsjettet skal nås, ble bilagt med kompromisser.
Diskusjonen om et ja til eggdonasjon fredag hevet temperaturen. Tilhengerne ble tydelig irritert da nestleder og helseminister Bent Høie i siste liten fremmet et forslag om å utsette beslutningen til neste år.
Det ble tydelig at partiledelsen ikke følte seg trygge på utfallet da Solberg selv måtte gå på talerstolen og be landsmøtet om å gi mer tid til diskusjonen.
– Ikke KrF-hensyn
Partilederen avviste etterpå anklagene om at det var nødvendig å utsette spørsmålet først og fremst av hensyn til KrF. Forslagene om å droppe universell barnetrygd og kontantstøtte, som begge ble avvist, ville skapt større problemer, mener hun.
KrF-leder Knut Arild Hareide la imidlertid ikke skjul på at han satte pris på utsettelsen, da han besøkte landsmøtet dagen derpå.
– KrFs samarbeidsvedtak står seg godt etter det Høyre-landsmøtet vi har sett så langt, sa han lørdag.
Både han og Venstre-leder Trine Skei Grande ble tatt vel imot da de holdt sine hilsningstaler til landsmøtet. Begge la vekt på hva deres partier har til felles med Høyre og på at de ønsker å fortsette samarbeidet.