nyheter

Wallenberg er størst i Brasil

Publisert Sist oppdatert

Hvor er det svenske storbedrifter produserer mest? I Stockholm eller i Göteborg, eller kanskje Malmø? Feil spor, skal vi tro superkapitalisten fremfor noen, Jacob Wallenberg. Det er i São Paulo det skjer.

I et intervju med tidsskriftet Istoe beskriver han Brasil som familiens viktigste produksjonsbasis:

«Det siste året har Göteborg blitt passert. São Paulo er i dag Sveriges største industriby», sier styrelederen i SE-Banken. Det er nok en stor trøst for brasilianerne som sist år måtte se seg forbipassert av Mexico på listen av verdens største økonomier. Brasil er nå nummer ti.

ABB i São Paulo hadde i fjor 6000 ansatte, Scania hadde 2600 og hos Ericsson var det 2200. Wallenberg forteller også om de langvarige båndene til brasiliansk næringsliv:

«Våre bedrifter ble internasjonalisert veldig tidlig. Nest etter portugiserne var vi de første som kom til Brasil», sier han til Istoe.

Utspillet kom omtrent samtidig som han gikk til angrep på svenske rammebetingelser. Som flere svensker er han svært skeptisk til at stadig flere bedrifter selges, og flyttes ut av landet (noe blant annet DnB har fått merke etter at de kjøpte Skandia Kapitalförvaltning):

- Jeg er dypt bekymret over Sveriges langsiktige økonomiske utvikling, sier han til Dagens Industri. Han er blant annet bekymret over de dårlige rammebetingelsene han mener regjeringen har skylden for.

Powered by Labrador CMS