Samfunn

SVs Petter Eide mener justisministeren får stadig flere våpen inn i politiet.

Wara forsøker å snikinnføre bevæpnet politi

Publisert Sist oppdatert

SV er kritiske til at justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) lar Politidirektoratet bevæpne politipatruljer i Oslo.

– Dette er et forsøk på å snikinnføre et væpnet politi i Norge. Vi ser nå skritt for skritt at denne regjeringen, og særlig denne justisministeren, får stadig mer våpen inn til politiet, sier SV-representant Petter Eide til TV 2.

Eide mener økt bevæpning i Oslo-politiet først og fremst er et ønske fra justisministeren selv.

– Nå lager han et opplegg her som ikke er basert på en konkret trussel, men på et ønske om at politiet skal få mer våpen. Det er vi kritiske til, sier han.

Wara fikk tverrpolitisk støtte for å tillate midlertidig bevæpning etter redegjørelsen i Stortinget torsdag kveld.

Årsaken er behovet for økt terrorberedskap i hovedstaden, særlig i sommer.

Ingen konkret trussel

Wara understreket at den midlertidige bevæpningen ikke er et tiltak mot gjengene som herjer i deler av hovedstaden og som det har vært stor oppmerksomhet rundt de siste dagene. Det er heller ikke en konkret terrortrussel som ligger bak Politidirektoratets anmodning.

Wara viste i redegjørelsen til flere terroranslag i europeiske byer de siste årene. Han pekte på at bevæpnet politi har begrenset skadeomfanget og stanset pågående angrep, blant annet under terrorhendelsen i London i fjor sommer.

Symbolbygg og folk

Justisministeren viste til den gjeldende trusselvurderingen fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) som peker ut en del områder i sentrale deler av Oslo sentrum som det er særlig viktig å beskytte.

– Disse områdene kjennetegnes ved at de har stor tetthet av symbolbygg, viktige samfunnsfunksjoner og kritisk infrastruktur, samt alminnelige tilgjengelige områder med tett ansamling av mennesker og begrensede fluktmuligheter, sa Wara.

For en drøy uke siden rettet Riksrevisjonen krass kritikk mot regjeringens manglende terrorsikring av spesielt utsatte bygninger i Oslo. Kontroll- og konstitusjonskomiteen har innkalt både statsminister Erna Solberg (H), Wara og hans forgjengere i justisministerstolen til høring på Stortinget om terrorsikring mot slutten av august.

Ukjent antall

Den midlertidige bevæpningen skal i første omgang gjelde for tre måneder, opplyste Wara, som ikke tallfestet hvor mange patruljer det kan være aktuelt å utstyre med våpen.

– Det vil være politimesteren i Oslo som bestemmer antall patruljer som skal være bevæpnet, basert på trusselbildet og andre relevante kilder som tilgjengelig etterretningsinformasjon og risiko- og sårbarhetsanalyser, sier Wara.

Punktbevæpning

Tiltaket ble også møtt med en viss skepsis og uro fra blant andre KrF, SV og Senterpartiet.

KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad sa at han ikke er glad for justisministerens tiltak, men at han støtter det ut fra at Politidirektoratet har bedt om midlertidig bevæpning.

For bare en uke siden slo stortingsflertallet fast at norsk politi som hovedregel skal være ubevæpnet og med framskutt lagring av våpen i bilene som i dag. Samtidig ble det åpnet for såkalt punktbevæpning, altså knyttet opp mot helt spesielle objekter.

– Hva er nytt fra en uke tilbake som nå gjør det nødvendig å utvide dette til ikke bare objekter, men også områder, spurte Ropstad – uten å få svar.

Powered by Labrador CMS