Samfunn

Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre la tirsdag fram sitt alternative budsjett i Stortinget.

Yrkesfag-milliard, klimafond og fastleger

Arbeiderpartiet vil bruke 1 milliard ekstra på yrkesfagene i 2019, samt opprette et klimafond for grønn transport.

Publisert Sist oppdatert

Arbeiderpartiet vil ha flere i jobb, og satser både på mer bruk av lønnstilskudd og sin ofte omtalte kompetansereform i partiets alternative statsbudsjett for 2019, som ble lagt fram tirsdag.

Aps vil gjennomføre en bred kompetansereform i arbeidslivet, for å «sikre livslang læring for arbeidstakerne og oppdaterte medarbeidere for bedriftene», som det heter seg i budsjettforslaget. Det innebærer blant annet:

  • Gjennomføre en bred kompetansereform sammen med partene i arbeidslivet, med to løft som innebærer at folk skal «lære på jobb» og «lære på vei til jobb».
  • Opprette et kompetansefond, der staten går inn med 100 millioner kroner som skal investere i befolkningens kunnskap og kompetanse.
  • Stimulere kunnskapsinstitusjonene våre til å bidra mer til etter- og videreutdanning.

Til sammen 11,2 milliarder skal brukes på kompetansereformen.

Videre skal partiet bruke penger på arbeidsmarkedstiltak ved lønnstilskudd, utdanning og kompetanse som «bringer mennesker fra trygd til arbeid» med tettere oppfølging for unge som i dag står utenfor arbeidslivet

Det inkluderer blant annet en aktivitetsreform med jobbgaranti for unge på gradert uføretrygd.

Totalt 2,4 milliarder skal brukes på å verdiskapning og tiltak for å få flere i jobb.

Ap sier de vil erstatte «en generell og nøytral næringspolitikk med en aktiv og målrettet næringspolitikk». Det innebærer ifølge budsjettforslaget økt satsing på havnæringene, klimavennlig industri og digitalisering.

Yrkesfag

Arbeiderpartiet vil styrke kommunenes inntekter med 3,5 mrd. kroner i 2019.

I budsjettforslaget framhever Ap at «halvparten av kommunene sliter med å rekruttere fastleger. Arbeiderpartiet vil stoppe krisen og innføre strakstiltak i 2019-budsjettet med totalt 400 nye fastleger og 100 flere turnusleger enn det regjeringen foreslår».

Partiet vil også gi kommunene mulighet til å ansette 500 flere lærere neste år.

Men en av de største skolesatsingene handler om å styrke yrkesfagutdanningene.

«Staten må bidra med en yrkesfagmilliard i stortingsperioden til moderne og oppdatert utstyr, høyere lærlingtilskudd og mer praksis i undervisningen»«, sier Ap i sitt alternative 2019-budsjett.

Videre vil de ha 3000 flere studieplasser – primært innenfor utdanninger «som er strategisk viktig for norsk arbeidsliv, som IKT, teknologi og realfag, lærerutdanning og helse- og sosialfagene». Ap sier også at de vil styrke forskningen og et av forslagene her er å opprette tre nye forskningsprogrammer innen profesjonsforskning, IKT og datasikkerhet og samfunnssikkerhet og beredskap.

Klima

Arbeiderpartiet mener nå at klimapolitikken må være rammen om all politikk.

Partiet etterlyser i den forbindelse det CO2-fondet næringslivet ønsker seg til grønn transport og legger 700 millioner kroner i potten til et grønt transportfond.

– Dette er omtalt i Jeløy-erklæringen, Høyre og Venstre har sagt at de er tilhengere av det, men jeg mener de bruker for lang tid på å komme i gang. Vi viser at det er mulig å fylle opp og komme i gang fra 2019, sa partileder Jonas Gahr Støre til NTB da han la fram det alternative budsjettforslaget. Støre mener det kan være mulig å få stortingsflertallet med seg på dette.

Ap vil finansiere fondet delvis ved å hente 395 millioner kroner som regjeringen har satt av til Enova, samt 305 millioner kroner i «friske penger», skriver NTB.

Ordningen innebærer at næringslivet inngår en forpliktende avtale med myndighetene for å kutte utslippene fra transport. Til gjengjeld skal bedriftene som er med slippe å betale CO2-avgift.

Arbeiderpartiet har utarbeidet et eget klimautslippsbudsjett i tilknytning til sitt alternative statsbudsjett for 2019. Der foreslår partiet å kutte 19.25 tonn CO2 i ikke-kvotepliktig sektor i perioden 2021–2030.

Skatter og kontantstøtte

Arbeiderpartiet vil finansiere sin økte satsinger med omprioriteringer i regjerings budsjettforslag, samt gjennom økt skatteinngang. Blant annet skal inntektsskatten økes med til sammen 920 millioner kroner, mens økt formuesskatt på formuer over 1,5 millioner kroner også vil gi staten ekstra inntekter. .

Videre skal partiet hente 100 millioner mer i utbytte fra statlige selskaper, Ap skal kutte 750 millioner i kontantstøtten, redusere regionsentertilskuddet med 200 millioner og fjerne Frps kjepphest med forsøk med statlig finansiert eldreomsorg, som Ap kutter med 215 millioner.

Dette er bare noen eksempler. Les hele budsjettforslaget med kuttlister, påslag, inntekter og kostnader her.

Hovedpunkter i Aps budsjettforslag

Velferd og helse

  • 3,5 milliarder kroner mer til kommunene enn i regjeringens forslag, hvorav 409 millioner kroner går til å ansette 400 nye fastleger.
  • Totalt 3 milliarder kroner til sykehusene, 1,65 milliarder mer enn i regjeringens forslag.
  • Droppe ordningen med fritt behandlingsvalg.

Skole, utdanning og arbeid

  • 3000 nye studieplasser innenfor IKT, teknologi, realfag, lærerutdanninger og helse- og sosialfag (154 millioner kroner).
  • 500 flere lærere i grunnskolen i 2019 (150 millioner kroner lagt inn i rammetilskuddet til kommunene).
  • Fase inn skolemat i 100 kommuner og gjeninnføre frukt og grønt i ungdomsskolen (314 millioner kroner).
  • 2000 nye plasser på arbeidsmarkedstiltak (266 millioner kroner).

Skatt

  • Øke fagforeningsfradraget med 1.000 kroner (192 millioner kroner).
  • Økt formuesskatt på formuer over 1,5 millioner kroner med sats på 1,1 prosent opptil 5 millioner kroner og 1,2 prosent over dette. (4,1 milliarder kroner).
  • Beholde skattesatsen på 23 prosent, samt mer omfordelende trinnskatt (920 millioner kroner). Satsen i minstefradraget økes.
  • Redusere bunnfradrag i reisefradrag (400 millioner kroner).
  • Minstepensjonen økes med 4.000 kroner (223 millioner kroner).
  • Fjerne 350-kronersgrensa for momsfritak ved netthandel (1,4 milliarder kroner).
  • Fjerne skattefradraget for individuell pensjonssparing (IPS), som ble innført for ett år siden (280 millioner kroner).

(NTB)

Powered by Labrador CMS