Nyskaping
Torget i Bergen.
Fredrik Bedsvaag / CC
Bergen snappet opp Norges første finansklynge foran Oslo
Norge har mandag fått syv nye klynger som får status som Arena eller Norwegian Centres of Expertise. Fem av de syv får Arena-status: Finance Innovation i Bergen, Arena Oslo – The Smart Event City, Arctic Cluster Team i Nordland, Arena Smart City i Stavanger og Tequity Cluster i Trondheim.
To miljøer avanserer til status som Norwegian Centre of Expertise, iKuben – Rapid Transformation i Molde og NCE Energy Technology – tidligere Arena Subsea Valley.
I tillegg får Norwegian Fashion Hub og Norwegian Smart Care Cluster forlenget status som Arena-prosjekter for to nye år.
I gjennomsnitt mottar de nye NCE-klyngene fem millioner kroner i året i støtte, mens Arena-prosjektene får ca. 2,2 millioner kroner. Forskningsrådet, Innovasjon Norge og Siva er ansvarlig for ordningene, som i alt har en ramme på 190 millioner kroner i år. Næringslivet selv bidrar med minst like mye i egeninnsats.
Første finansklynge
Det er mer enn 20 sentrale virksomheter som tidligere i år gikk sammen om å etablere Finance Innovation med base i Bergen som er blitt Norges første finansklynge. Målet er å gjøre Norge ledende på eksport av finansteknologi, såkalt fintech.
Blant finansaktørene i samarbeidet finner man en rekke sparebanker på vestlandet, men også Skandiabanken og DNB Liv. Teknologien er det Tripod Capital Collective, Knowit, Evry og noen flere som skal stå for.
At klyngen ligger i Bergen med forgreninger til NHH og UiB, må virke som et slag i trynet på aktørene som forsøker å stable en finansklynge på beina i Oslo-regionen. Oslo huser allerede de aller fleste investeringsbankene og er det norske hovedsetet for forvaltningen av oljefondet.
Professor Torger Reve ved Handelshøyskolen BI har tidligere pekt på at Oslo er et naturlig sted for å bygge opp en verdifull finansklynge. Forbindelser til den maritime klyngen på vestlandet har gjort norske banker til verdensledende på lån til shipping.
Forskningsrådet, Siva og Innovasjon Norge står bak klyngeprogrammet Norwegian Innovation Clusters.
Dette er de nye klyngene
-
Stavangerbaserte Arena Smart City er den første i sitt slag. Den har som mål å være en pådriver for utvikling av smartere byer og å bli den ledende aktøren i Norden før 2021. 11 kjernebedrifter og 50 ulike partnere er med – gründere, forsknings- og utdanningsinstitusjoner, offentlige myndigheter og finansieringsaktører.
-
Finansteknologi-klyngen Finance Innovation består av virksomheter innen bank, forsikring, konsulentmiljø, teknologi, investorer, universitet og høyskoler. Dette Arena-prosjektet ønsker å bidra til at Norge kan være i front på et nytt forretningsområde, FinTech.
-
Arena Oslo – The Smart Event City består av 38 partnere, 31 av dem nærings- og kulturorganisasjoner. Prosjektet skal sikre økt innovasjon, økt eksport og økt samarbeid mellom reiseliv og kreativ næring. Det skal skje gjennom offentlig-privat innovasjonssamarbeid om smarte event-løsninger og digitalisering.
-
Med sete i Nordland, og deltakere fra Trøndelag til Troms har ACT – Arctic Cluster Team en kjerne av prosessbedrifter lokalisert i Mo Industripark. Klyngen skal være en spydspiss i bærekraftig omstilling og bidra til å innfri Norges forpliktelser i Paris-avtalen. Mange av bedriftene har samarbeidet en god stund.
-
Elleve investeringsselskaper, engleinvestorer og teknologiselskaper i Trondheim har gått sammen med forsknings- og utviklingsmiljøer i Tequity Cluster for å bli ledende i kommersialisering av ny teknologi. Klyngen ønsker å øke verdiskaping fra teknologibaserte vekstselskaper gjennom aktivt eierskap.
-
NCE iKuben – Rapid Transformation i Molde består av 46 partnere med nesten 15 000 ansatte og 62 milliarder kroner i omsetning. Målet er å styrke medlemmenes konkurransekraft og innovasjonskapasitet gjennom innsikt, metodikk og infrastruktur og kultur for å hjelpe bedriftene i rask digital transformasjon.
-
NCE Energy Technology er det tidligere Arena Subsea Valley. Som NCE ønsker de nesten 200 medlemmene å bli et ledende økosystem for engineering, teknologisk utvikling, innovasjon og kompetanse innenfor bærekraftig energi. Klyngen satser på å utnytte kompetanse fra oljesektoren til nye områder.