Nyskaping

Digital spleising øker givergleden

Hele én av tre nordmenn velger nå å samle inn penger til gode formål med digitale tjenester. Like mange har støttet en innsamling på nett. Det viser en landsomfattende undersøkelse Yougov har gjort for SpareBank 1 og folkefinansieringstjenesten Spleis.no.

Publisert Sist oppdatert

SpareBank 1 melder om stor suksess med sin nye folkefinansieringstjeneste Spleis. Hittil er det samlet inn mer enn seks millioner kroner til ulike formål på Spleis.no, skriver selskapet i en pressemelding.

  • 47 prosent av de mellom 18-34 år har støttet en folkefinansiert innsamling
  • 57 prosent prioriterer å støtte gode tiltak i nærmiljøet fremfor nasjonale eller internasjonale innsamlinger
  • 48 prosent prosent kunne tenke seg å bidra med penger, fremfor å møte opp på dugnad

Digital dugnad

I Norge har vi lange tradisjoner for å delta på dugnader, enten for å gjøre ting sammen for fellesskapet eller for å samle inn penger for å spleise til en god sak. Nå foregår dugnaden eller innsamlingene på nett og hovedsakelig i sosiale medier.

På mange måter kan vi si at de nye tjenestene som «Spleis.no» og tilsvarende, er tatt i bruk av nordmenn som de nye innsamlingsdugnadene og er blitt den nye folkefinansiering. Det handler om at hvem som helst, veldig enkelt, kan starte en privat innsamlingsaksjon til sin hjertesak på nett og få mange med seg gjennom sosiale medier.

Stor giverglede og dugnadsånd

I undersøkelsen svarer hele to av tre – av dem som har tilknytning til et idrettslag eller frivillig organisasjon – at det finnes prosjekter eller utstyr som det ikke er nok penger til. Behovet for private dugnader er stort, dugnadsånden har alltid vært sterk i det norske folk

I undersøkelsen kommer det også frem at hele én av tre selv har tatt initiativ til å samle inn penger til et godt formål, og at like mange har støttet en folkefinansiert innsamling. Det er de yngste som er mest aktive. Nær halvparten (47 prosent) av de mellom 18-34 år har støttet en folkefinansiert innsamling. 48 prosent sier at de kunne tenke seg å bidra med penger fremfor å møte opp på dugnad.

– På Spleis.no ser vi at mange samler inn midler til å realisere drømmer og mål, og det kan dreie seg om alt fra nye uniformer til korpset, operasjon av familiehunden til utgivelse av en bok. Ingen ting er for stort eller smått for en spleis, sier Bjørn Kjetil Hellestræ, som leder Spleis i SpareBank 1.

Nært er kjært

Undersøkelsen viser at én av to er opptatt av å støtte gode tiltak i sitt nærmiljø, og hele 57 prosent vil heller støtte gode tiltak i nærmiljøet fremfor større nasjonale eller internasjonale innsamlinger, dersom de må prioritere. Nær halvparten (47 prosent) mener dessuten at kommunene ikke bevilger nok penger til formål i sitt nærmiljø. Eldreomsorg, barn og unge, og kultur og idrett er områdene folk flest ville prioritert høyere.

Skistjernene sparket i gang Spleis

For å kickstarte Spleis, inngikk SpareBank 1 et samarbeid med skilandslaget i forkant av VM 2017. Skistjernene kunne selv velge hvert sitt formål de ønsket å samle inn penger til.

– Johannes H. Klæbo samlet for eksempel inn over 50 000 kroner til en snøkanon til Nilsbyen, der han selv tok sine første stavtak som liten gutt, og Marit Bjørgen samlet inn over 70 000 kroner som hun valgte å gi til fritidsklubben ved barneavdelingen på Rikshospitalet. Totalt samlet Skilandslaget sine Spleiser inn nesten 400 000 kroner, sier Hellestræ og understreker at dette er en meget viktig satsing for SpareBank 1.

– SpareBank 1-bankene er lokalisert rundt omkring i hele Norge og er viktige samfunnsbyggere der vi er. Vi har alltid heiet på gode initiativer ute i lokalmiljøene, så hva er vel mer naturlig enn at vi lager løsninger som gjør det lekende lett å få ting til å skje?

Stort lokalt engasjement i Mandal

Jens Erik Holmquist i Mandal fikk erfare engasjementet og den digitale givergleden da han opprettet en Spleis for å finansiere en skatepark i Mandal. På kort tid har det kommet inn over 45 000 kroner.

– Vi er kjempefornøyde med denne spleisen og er overveldet over hvor mye penger vi har fått inn! Pengene og engasjementet er et viktig bidrag til skateparken i Mandal.

Powered by Labrador CMS