Nyskaping

Forskningsrådet vil ha mer forskning på fagutdanninger

Forskningsrådet ønsker å styrke forskningskompetansen i helse- og sosialfagutdanningen, grunnskolelærerutdanningen, ingeniørutdanningen og i økonomisk- og administrativ utdanning.

Publisert Sist oppdatert

Det skriver Forskningsrådet i en pressemelding.

De lyser i første runde ut inntil 165 millioner kroner. Det kan søkes om midler til og med 26. april.

– Vi ønsker å styrke kompetansen i profesjonsutdanninger som har stor betydning for velferdssamfunnet. Høy kompetanse er avgjørande for kvaliteten i høyere utdanning, og for den fremtidige yrkesutøvingen til studentene, sier divisjonsdirektør Anders Hanneborg i Forskingsrådet.

For å styrke kvaliteten på forskningen, vil det for mange fag og utdanninger være nødvendig med større grad av nasjonal arbeidsdeling og konsentrasjon av ressursene enn i dag.

– Gjennom strategisk forankrede forskningsprosjekter av høy kvalitet, skal satsingen styrke kunnskapsgrunnlaget for utdanning og for profesjonsutøving, sier Hanneborg.

I tillegg vil slike prosjekter kunne styrke forskningskompetansen hos dem som utdanner fremtidige profesjonsutøvere. Vi er også opptatte av at prosjektene som får midler fra denne satsingen skal vere i tråd med de strategiske prioriteringene hos institusjonane, legger han til.

Samfinansiering med FINNUT og HELSEVEL

Satsingen har fått navnet Forskingskompetanse i utvalde profesjonsutdanningar (PROFESJON). Den første utlysningen er et samarbeid mellom den nye satsingen og to andre forskingsrådsprogrammer: Forskning og innovasjon i utdanningssektoren (FINNUT) og Gode og effektive helse-, omsorgs- og velferdstjenester (HELSEVEL).

– Samfinanisieringen gjør at vi kan gi støtte til langt flere prosjekter. Nå kan vi gi støtte til inntil femten prosjekter totalt, fordelt på de fire utdanningsgruppene, sier Hanneborg.

Prosjekter innenfor følgende tematiske områder vil bli prioriterte:

  • Helse- og sosialfagutdanning (55 millioner kroner): sykepleie, vernepleie, barnevern, sosialt arbeid, fysio- og ergoterapi: vil bli finansierte og vurderte av HELSEVEL
  • Grunnskolelærerutdanning (50 millioner kroner): fagdidaktikk: vil bli finansierte og vurderte av FINNUT
  • Ingeniørutdanning (30 millioner kroner): maskin, bygg og elektronikk: vil bli finansierte og vurderte av PROFESJON
  • Økonomisk- og administrativ utdanning (30 millioner kroner): finans, revisjon og regnskap: vil bli finansierte og vurderte av PROFESJON
Powered by Labrador CMS