Nyskaping

Sensorbrikken til Disruptive Technologies er på størrelse med en tastaturtast.

Nå skal alt måles - hele tiden

Telia og norske Disruptive Technologies går sammen om å spre sensorteknologi til folket.

Publisert Sist oppdatert

Sammen blir de to selskapene først i verden med en verktøykasse som skal gjøre det enkelt å utforske muligheter innen tingenes internett, eller såkalt IoT.

En av vitenskapens største pionerer, Galileo Galilei, er kjent for å ha sagt at man bør måle det som kan måles, og gjøre målbart det som ikke kan måles.

Det må sies å også være mottoet til IoT-industrien som nå for alvor begynner å gjøre seg gjeldende ved å spre stadig mindre sensorer til stadig flere områder.

Foto Jon Christian Hillestad i Telia og Erik Fossum Færavaag i Disruptive Technologies viser frem en sensor. (Foto: JBJ).

Tanken er at man skal ha små sensorer på det meste. Innen helse kan man ha sensorer i medisinboksene til pasientene som overvåker om medisinene faktisk er tatt, eller på sengene for å se om pasienten ligger for mye stille og kan få liggesår hvis ingen bryter inn.

Å skape verdi med IoT har aldri vært enklere

Men det er i industrien teknologien er størst i dag. Disruptive Technologies har for eksempel fått installert sine sensorer i strømskap for å overvåke temperaturendringer eller på store maskiner for å måle bevegelser og slitasje.

Selskapets store konkurransefortrinn ligger i sensorenes evne til å tåle mye juling. De skal kunne vare i 15 år og aldri miste koblingen mot andre måleinstrumenter.

Sensorpakke til folket

For 349 kroner per måned skal hvem som helst få en pakke med fem av Disruptive Technologies sensorer, en såkalt cloud connector som samler inn data fra sensorene og tilgang til Telias plattform-tjenester for blant annet datalagring.

– Så er det bare opp til fantasien hva man ønsker å gjøre med teknologien sier gründer og konsernsjef i Disruptive Technologies, Erik Fossum Færevaag.

Fra starten er pakken tilgjengelig i hele Norden.

– Sammen med partnere som Disruptive Technologies vil vi gjøre IoT-teknologi tilgjengelig for alle. Å skape verdi med IoT har aldri vært enklere, sier påtroppende leder for Telia bedrift med bakgrunn som teknologisk sjef i selskapet, Jon Christian Hillestad.

Foto Startpakken med sensorer og cloud connector. (Foto: JBJ).

Teknologisjefens utnevnelse som leder for bedriftsmarkedet er et signal om hvilke ambisjoner Telia har for IoT-teknologien.

Norge i front

For IoT er i ferd med å bli et område hvor Norge står overraskende langt fremme internasjonalt.

Fossum Færevaag har enorme ambisjoner om å bli et av verdens ledende selskaper innen det som kan være en digital revolusjon på linje med mobiltelenfonen.

Foto Telia illusterer sensorteknologi med Lego. (Foto: JBJ).

Selv om han vedkjenner at det er vanskelig å vokse fra Norge, de virkelig store miljøene sitter i Frankrike og Silicon Valley, sier han likevel at utviklerne deres skal sitte her i landet. Så er selskapet til stede de andre stedene gjennom raskt voksende salgskontorer.

Telia ser på IoT som en mulighet for selskapet til å vokse strategisk inn i en ny rolle. Kommunikasjonsdirektør Henning Lunde ser for seg en fremtid der Telia først og fremst snakker med kundene sine om datastrømmer og gir dem telefoni og nettilgang som en ekstra tjeneste.

Mange av de store planene om å være et teknologisk lokomotiv vil bli krevende om vi ikke får kjøpe opp Phonero

Kanskje er det også slik man tenker hos Telenor for tiden. Telias hovedkonkurrent i Norden omtaler seg som et av de ledende selskapene innen IoT i verden. Nylig var Telenor med å lansere et nytt senter for kunstig intelligens og stordata ved NTNU som en forventer vil bli en viktig premissleverandør innen IoT-industrien.

Hillestad er klar på at partnerskapet med Disruptive Technologies bør få Telenor til å tenke seg om.

– Vi ble valgt fordi vi har en løsning som blir anerkjent av det teknologiske miljøet, spesielt innen identifisering, som er en av de mer krevende utfordringene på dette området, sier han.

Det er ikke bare salgsprat. Da Disruptive Technologies hentet Googles mann innen IoT var en viktig oppgave for ham å undersøke Telias løsning. Til slutt var det den han anbefalte.

Foto Påtroppende leder for bedriftsmarkedet, Jon Christian Hillestad, viser frem verdens første mansjettknapper laget av sensorer. (Foto: JBJ).

Det betyr ikke at Disruptive Technologies låser seg til Telia. Dersom et stort telecomselskapet banker på døren, kan også de få en avtale.

– Vi er åpne for alle, sier Fossum Færevaag.

For Telia er det også et annet viktig budskap som de ønsker å fremme ved satsingen. Rett før jul varslet Konkurransetilsynet at inngrep mot Telias milliardoppkjøp av mobilselskapet Phonero kan bli aktuelt.

Tilsynet frykter høyere priser i mobilmarkedet ved at det i praksis gjenstår kun to store aktører.

Telia mener oppkjøpet er nødvendig for at det skal kunne være en viktig konkurrent til Telenor.

– Mange av de store planene om å være et teknologisk lokomotiv vil bli krevende om vi ikke får kjøpe opp Phonero, sier kommunikasjonsdirektør Lunde.

Personvern og datasikkerhet

Når vi plutselig får potensielt hundrevis av sensorer rundt oss 24 timer i døgnet som kan programmeres til å fange opp hver eneste bevegelse vi gjør, følger naturlig nok spørsmål om personvern og datasikkerhet i kjølvannet.

Skjønt, helt naturlig er det kanskje ikke. Under pressekonferansen nevnte ingen av innlederne datasikkerhet med et ord, og heller ingen fra pressen stilte spørsmål om det i plenum.

Er det Telia eller Disruptive Technologies som blir hacket først?

– Man kan selvsagt ikke gardere seg hundre prosent mot slikt, men vår tjeneste er den første til å ha såkalt toveis-kryptering, sier Fossum Færevaag.

I praksis betyr det at dataene krytperes på sensorenbrikken og dekrypteres først når de kommer frem til Telias plattform. I mellomtiden kan de ikke leses av Disruptive Technologies og heller ikke av hackere som ikke besitter nøkkelen til krypteringen.

Hvordan personvernet skal ivaretas er et annet spørsmål. I utgangspunktet legges det så klart ikke opp til at teknologien skal brukes på en måte som undergraver folks rett på personvern.

Men samtidig er det liten tvil om at små sensorer kommer til å føre til mange overtramp i tiden fremover. I praksis kan man plante en brikke på hva og hvem som helst.

IoT

Det lenge bebudede tingens internett, eller IoT, handler om at man utstyrer alt mulig med sensorer som sender data om tingen til analyse.

En enkel løsning kan være å utstyre en dør med en sensor som teller hvor ofte den har vært åpnet og lukket i løpet av en dag, og hvor mange som har gått igjennom.

Men teknologien stopper ikke der. Tanken er at ved å koble mange slike sensorer sammen, vil man kunne analysere de enorme mengdene med data som genereres og finne frem til smartere løsninger enn man har i dag.


Powered by Labrador CMS