Nyskaping

Bildet viser grensesnittet på analyseprogrammet SAP Sports One Video Cockpit som det tyske landslaget sverger til.

Kunstig intelligens - Fotballforståelse: 0 - 1

Det er tøft å være tittelforsvarer i fotball-VM. Søndag tapte Tysklands landslag mot Mexico 0-1 - til tross for en overlegen satsing på dataanalyse.

Publisert Sist oppdatert

Mexicos skåring skal visstnok ha medført utslag på Richters skala i Mellom-Amerika, trolig som følge av kollektiv hopping.

For de som så kampen var det tydelig at den tyske maskinen som har orden og disiplin som sitt fortrinn, hadde problemer med Mexicansk hurtighet og smarte motspill.

Men kanskje stolte tyskerne for mye på analysene sine. I tråd med tidsånden, har det tyske laget styrket samarbeidet med IT-selskapet SAP for å ta i bruk kunstig intelligens i kampanalysene.

SAP og det tyske fotballforbundet har sammen utviklet en løsning som kan analysere relevante kampdata i sanntid og kombinere disse med nesten alle andre tenkelige data som har innvirkning på spillerne og kampbildet.

– Kunstig intelligens og maskinlæring spiller en signifikant rolle i fotball og er en essensiell del av dataanalyse, sier landslagssjef Oliver Bierhoff i en pressemelding.

Det tyske landslaget var tidlig ute med å satse på dataanalyse. Samarbeidet med SAP startet allerede før forrige VM. Et satsingsområde er å identifisere komplekse kampsekvenser og motstandernes tendenser basert på mønstergjenkjenning og posisjonsdata.

Det brasilianske landslaget har også satset tungt på dataanalyse. I en artikkel hos Teknisk Ukeblad / Ingeniøren går det frem at Neymar trolig spilte med en kompresjonsvest utstyrt med sensorer og en prosessor for bearbeiding av rådata under 1-1-kampen mot Sveits søndag kveld.

Dette VM-et er første gang spillerne får bruke sensorer under drakten. Det betyr at det også for første gang blir viktig for lagets analytikere å sende sine analyser ned til lagledelsen under kampene.

Og selvsagt kan data bare hjelpe opp til et visst punkt. Å få ballen i mål er det fortsatt mennesker som må gjøre.

Powered by Labrador CMS