Nyskaping

Det investeres mindre i AI-selskaper og teknologi i Norge enn andre europeiske land, viser rapport.

Norge europeisk AI-sinke

Investeringene i kunstig intelligens (AI) er 13 ganger høyere i Danmark enn i Norge. – Jeg er ikke veldig overrasket, sier leder i IKT-Norge Heidi Austlid.

Publisert Sist oppdatert

En ny rapport utarbeidet av EY for Microsoft, har tatt et dypdykk i tilstanden på arbeidet med AI i ledende europeiske selskaper.

Totalt for hele Europa har investeringsnivået- og transaksjonsvolumet innen AI skutt i været de siste ti årene.

 

100 millioner kroner i 2008 var blitt til rundt et nivå på 3 milliarder kroner i 2017.

Mesteparten kan trekkes tilbake til aktivitet i Storbritannia. Hele 60 milliarder kroner i investeringer og oppkjøp av AI-selskaper har skjedd her de siste ti årene.

Til sammenligning er nivået betraktelig mye lavere i Frankrike, med 11 milliarder og Tyskland med fire milliarder kroner.

Norske selskaper med AI-ambisjoner

Flere norske selskaper er også med i undersøkelsen: Aprilia Bank, Atea, Cermaq, DNB, Gjensidige Forsikring, Hafslund, KLP Banken, Komplett, Kongsberg Gruppen, Lerøy Seafood, Møller Mobility Group, Norges Gruppen, Norstat, Sbanken, Sparebank1 SMN, Sparebank 1 Østlandet, Statkraft, Telenor, TTS Group, Tine og Western Bulk.

Kilde: EY

Men nivået i Norge er lavt sammenlignet med alle.

De siste ti årene har EY bare funnet 250 millioner kroner i direkte investeringer og oppkjøp. Sverige og Danmark ligger nesten ti ganger høyere.

EY har bare funnet fem store avtaler om oppkjøp eller investeringer i AI-selskaper i Norge de siste fem årene.

En stor andel av denne summen var emisjonsrunden i Arundo Analytics som tilbyr avanserte analyseløsninger til industrien.

Ifølge Shifter fikk selskapet inn flere store investeringsmiljøer i denne runden, blant annet Stein-Erik Hagen, Sundt AS og Arctic Fund Management.

Arundo Analytics fikk i oktober inn den tidligere McKinsey-toppen Tore Myrholt i styret. Fra før sitter forhenværende Statoil-sjef og Arbeiderpartipolitiker Harald Norvik i styret.

Står ikke til størrelsen

Når man justerer for størrelsen på BNP i hvert land, blir geografiske forskjeller enda tydeligere.

I Sverige er det justerte nivået på AI-investeringene målt på denne måten seks ganger høyere enn i Norge. Mens nivået i Tyskland ligger bare dobbelt så høyt.

Men Danmark drar ifra og ligger 13 ganger høyere enn i Norge og over dobbelt så høyt som i Sverige.

I rapporten går det frem at norske ledere anser AI som litt viktigere enn andre IKT-prioriteringer for tiden.

Ikke overrasket

IKT-Norge-sjef Heidi Austlid er ikke veldig overrasket over at Norge kommer dårlig ut i undersøkelsen.

– Vi er jo en digital sinke på mange områder, sier hun.

Foto Ønsker seg nasjonal AI-strategi: IKT Norge-sjefen Heidi Austlid. Foto: IKT Norge

Sist uke ble statsminister Erna Solberg igjen utfordret på at Norge trenger en nasjonal strategi for AI.

Austlid mener det haster.

– Det er utrolig viktig å peke ut en retning og alle andre gjør jo dette nå, hun.

Da Dagens Perspektiv spurte statssekretær Paul Chaffey om en nasjonal strategi for AI var han avvisende til at staten skulle satse på en teknologi. Han forklarte at han tror AI uansett vil vokse frem nedenfra.

– Det er det som alltid er greia med Norge. Vi har ingen felles retning på ting. Det er derfor det er så stor forskjell mellom kommune og stat når det kommer til IKT-arbeid, sier Austlid.

Samtidig ønsker hun å minne om at det er tatt flere positive AI-initiativ i Norge i det siste, blant annet AI-laben i Trondheim.

– Det skjer faktisk ganske mye nå både i bedriftene og på forskningssiden som vil gi høyere investeringer fremover, spår hun.

Powered by Labrador CMS