Nyskaping

– Hastigheten informasjonsteknologi skaper i all innovasjon gjør at alle må tenke mer offensivt på IP-beskyttelse gjennom hele verdikjeden. Vår egen bransjen vil få en bredere, rådgivende rolle, sier regiondirektør Thor B. Mosaker i Zacco.

Trangere i døra for nye søknader etter nytt toppår

Publisert Sist oppdatert

2017 ble et nytt toppår med 2062 patentsøknader, det samme som for 2016. I et marked dominert av hurtig utvikling av IT–løsninger må norsk næringsliv verne forretningshemmeligheter med metoder som går langt utover tradisjonell IP–beskyttelse, skriver selskapet Zacco i en pressemelding. IP–byrået varsler endringer i egen bransje.

Statistikken bekrefter en internasjonal trend med høy interesse for beskyttelse av innovasjoner gjennom patent.

I henhold til Patentstyret var totalt 31.777 patenter aktive i Norge per 31. desember 2017, opp 15 prosent fra 31.12.2016 og 64 prosent fra 31.12.2013.

Dermed er det trangere i døra enn noensinne for nye patentsøknader.

Foto Totalt 31.777 patenter var aktive i Norge per 31. desember 2017, opp 15 prosent fra 2016. Kilde: Patentstyret.

– Den tradisjonelle måten å beskytte industrielle rettigheter på står i fare for å bli gammeldags. Fortsatt vil det være viktig å beskyttelse innovasjoner gjennom patent og registrering av varemerker og design. Men den høye hastigheten som informasjonsteknologiske løsninger bidrar til gjør at vi trenger mer offensive måter å beskytte immaterielle verdier på, sier Thor B. Mosaker, som er regiondirektør i Zacco for Norge, Tyskland og England.

Zacco har norske røtter tilbake til ca. 1870 og er blant Europas fem største IP-konsulentselskaper. Anslagsvis 85 prosent av verdiene i norsk næringsliv er immaterielle, det vil si at de ikke er fysiske og til å ta og føle på. Immaterielle verdier inkluderer såkalte industrielle rettigheter som patent, varemerke og design, men dekker i tillegg andre innovasjoner, metoder, produksjonsprosesser, utforming, merkevarer og annet som ikke lar seg registrere hos Patentstyret eller andre registrarmyndigheter.

– Alt starter med en idé som ofte er både skjør og lett å stjele for medarbeidere, konkurrenter og andre, til og med via skadelig programvare. Derfor må beskyttelse av hemmeligheter skje planmessig fra idéer blir unnfanget og i et 360-gradersperspektiv som inkluderer IPR, informasjons- og IT-sikkerhet, lisens- og bruksregler og annet juridisk avtaleverk, sier Mosaker.

Også innovasjonenes art har forandret seg kraftig. Mosaker og Zacco mener at alle store industriaktører om ti år vil være dominert av hurtig utvikling av informasjonsteknologiske løsninger. Det kommer for eksempel ingen røyk fra fabrikkpiper hos dagens industrigiganter som heter Amazon, Google, Apple og Alibaba.

Powered by Labrador CMS