Nyskaping

– Vi frykter at det ikke blir færre dører for bedriftene å banke på med dette forslaget, sier administrerende direktør i Innovasjon Norge, Håkon Haugli.

– Mest forenkling for eierne, ikke brukerne

Administrerende direktør i Innovasjon Norge, Håkon Haugli, mener forslagene til ny organisering av virkemiddelapparatet er en tillitserklæring, men at de ikke helt treffer det viktigste målet: å gjøre det enklere for brukerne.

Publisert Sist oppdatert

Innovasjon Norge støtter målene med den såkalte virkemiddelgjennomgangen som næringsminister Torbjørn Røe-Isaksen har satt i gang, sier administrerende direktør i Innovasjon Norge, Håkon Haugli til Dagens Perspektiv. Målet er forenkling for næringslivet og minst mulig overlapp mellom virkemidler og virkemiddelaktører.

Tilfredse i Innovasjon Norge

Fredag leverte analyseselskapet Deloitte sin rapport, der de har gjennomgått hele det offentlige virkemiddelapparatet, og kommer med til dels radikale forslag til endringer.

Deloitte anbefaler en modell som vil «balansere mangfold og fokus» ved å etablere fire tydelige grupperinger av virkemidler:

  • Eksportfinansiering – blant annet bør GIEK og Eksportkreditt slås sammen.

  • Forretningsdrevet innovasjon og vekst – her skal Innovasjon Norge få et hovedansvar.

  • Forskningsdrevet innovasjon – og dette bør Forskningsrådet ta seg av.

  • Egenkapitalinvesteringer – her bør dette i stor grad samles i et sammenslått Invstinor og Nysnø. Disse to aktørene er etter Deliottes oppfatning så pass like i mandat og profil at det ikke rettferdiggjør to separate organisasjoner.

I tillegg anbefaler Deloitte at Siva og DOGA innlemmes i Innovasjon Norge.

De ønsker strammere målstyring fra departementets side, samt at det etableres én digital portal som gir tilgang til hele virkemiddelapparatet.

I Innovasjon Norge er de i det store og hele fornøyd med Deliottes konklusjoner.

– Konsulentene foreslår nye oppgaver overført til Innovasjon Norge. De er vi innstilte på å påta oss, sier administrerende direktør i Innovasjon Norge, Håkon Haugli, til Dagens Perspektiv.

– Jeg tolker dette som en tillitserklæring, og alt i alt er jeg veldig tilfreds med rapporten fra Deliotte, sier Haugli, som er spent på den videre behandlingen av forslagene som fremmes i rapporten.

Dagens Perspektiv har bedt politisk ledelse Nærings- og firskeridepartementet om et kommentar til rapporten, men der velger man foreløpig å mene minst mulig om forslagene fra Deloitte. Fra statssekretær Geir Inge Sivertsen i Nærings- og fiskeridepartementet får vi følgende svar:

– Regjeringen har ikke tatt stilling til konsulentenes rapport. Nå skal vi jobbe med å følge opp og vurdere rapporten.

Etter vår mening har rapporten i for stor grad fokusert på forenkling for eierne fremfor brukerne

Mest forenkling for eierne

Men det er også deler av rapporten fra Deloitte Innovasjon Norge ikke applauderer.

– Vi mener at rapporten i alt for liten grad løser den oppgaven som ble trukket frem som en av de viktigste, nemlig å designe et virkemiddelapparat som er mindre komplekst og lettere å navigere i for bedriftene, sier Haugli.

– Etter vår mening har rapporten i for stor grad fokusert på forenkling for eierne fremfor brukerne, og forslagene innebærer at næringslivet fortsatt vil oppleve virkemiddelapparatet som komplisert, sier han.

Som eksempel viser han til forslaget om en mer regional organisering av Innovasjon Norge.

– Innovasjon Norge støtter rapportens vektlegging av regionenes rolle som samfunnsutvikler. Forslagene medfører at fylkeskommunene får økt innflytelse og kan ta en mer aktiv rolle i Innovasjon Norges arbeid, sier Haugli, som mener det i seg selv er er positivt.

– Rapportens forslag til hvordan det regionale virkemiddelapparatet kan organiseres er imidlertid komplekse og bør videreutvikles i samarbeid med fylkene, dersom det skal bidra til reell forenkling for næringslivet, framhever Innovasjon Norge-direktøren.

Haugli påpeker at 96 prosent av alle prosjektene Innovasjon Norge går inn i er regionale. Men kun 12 prosent av dem er fylkeskommunalt finansiert. Det betyr at hovedtyngden av midlene finansieres nasjonalt.

– Vi frykter at det ikke blir færre dører for bedriftene å banke på med dette forslaget, sier Haugli.

Det er vanskelig for oss å få en forståelse av hvor skillet mellom forskningsdrevet og forretningsdrevet innovasjon går

Forskningsrådet vs Innovasjon Norge

Et annet eksempel på at ting ikke nødvendigvis blir enklere med Deliottes forslag er grensegangen som trekkes mellom Innovasjon Norge og Forskningsrådet. Ifølge Deloitte bør Forskningsrådet «ta seg av» innovasjon som er såkalt forskningsdrevet, mens Innovasjon Norge bør få ansvaret for det som er forretningsdrevet. I forslaget ser også Deloitte at det nok kan bli en del overlappinger her. Det mener Haugli kan gjøre det komplisert for en bedrift som ønsker bistand.

– Dette skillet er krevende som en rettesnor.

– Det er vanskelig for oss å få en forståelse av hvor skillet mellom forskningsdrevet og forretningsdrevet innovasjon går. Dermed er jeg redd for at vi fortsatt kan få en del «doble funksjoner» og «parallelle løp» sier Håkon Haugli.

Powered by Labrador CMS