Nortura varsler inntil 2.000 færre ansatte, færre fabrikker og færre produkter etter et rekordtap på 244 millioner kroner i første tertial. Her fra Norges største kjøttkonsern Nortura på Tunga i Trondheim. Flagg: Gilde , Nortura .
Gorm Kallestad / Scanpix.

Salget krymper og kjøttlagrene vokser for Nortura

Publisert: 15. februar 2019 kl 10.40
Oppdatert: 15. februar 2019 kl 10.41

Selskapet kjemper mot underskudd etter så vidt å ha endt i pluss i fjor, skriver Dagens Næringsliv. Hans Thorn Wittussen som kom inn som konstituert konsernsjef før jul, innrømmer at lønnsomheten er for dårlig, noe styreleder Trine Hasvang Vaag er enig i.

– Feil retning

– Vi jobber målrettet for å komme oss opp på et bedre resultatnivå. Gudskjelov ser det bedre ut for hvert tertial faktisk, men vi er langt unna på å være et godt nok nivå.

– I det siste er det dessverre for mange piler som peker i feil retning, og vi har ikke tid til å vente for lenge på betydelige forbedringer, sa hun da den forrige konsernsjefen måtte gå. Kort tid etterpå forsvant to direktører til.

Taper andeler

Denne uken ble det kjent at Nortura rydder i varesortimentet for å effektivisere. Wittusen sier den største bekymringen er om selskapet ikke klarer å snu utviklingen på inntektssiden.

– Bekymringen er at vi ikke får til en salgsvekst for Gilde og Prior, som er våre viktigste merkevarer. Her er kjedenes egne merkevarer den største konkurrenten, sier Wittussen.

Saken fortsetter under annonsen

I fjor tapte selskapet markedsandeler for de fleste typer kjøttprodukter. Verst gikk det før kjøttdeig og farse, der andelen falt 4,7 prosentpoeng til 18,6 prosent. På seks år er markedsandelen mer enn halvert, skriver Nationen.

Lagrene vokser

Nortura er også markedsregulator for blant annet kjøtt, der det for tiden ikke er balanse mellom tilbud og etterspørsel, det vil si bøndenes produksjon og nordmenns forbruk. Dermed havner stadig mer kjøtt på såkalte reguleringslagre. I løpet av ett år økte innfrysingslagrene med 71 prosent.

Salg av sauekjøtt til pelsdyrfôr og sluttpakketilbud til grisebønder er noen tiltak for å bøte på produksjonsoverskuddet.

Finn ledige stillinger på lederjobb.no