superkvinne_kar.jpg

3 karrieretips fra toppen

Publisert: 30. mai 2011 kl 09.35
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.22

Det danske nettstedet Lederweb har saumfart karrieretipsene danske toppsjefer har gitt i boken «Mit bedste karriereråd», og plukket ut noen råd du kanskje ikke har tenkt over tidligere. Her er tre av dem:

* Ta visittkorttesten.
Når man skal bestemme seg for om man vil jobbe et sted eller ikke, bør man ha klart for seg om man føler noe for virksomheten eller organisasjonen. Hvis svaret er nei, bør man også si nei til jobbtilbudet. En test i så måte er «visittkorttesten», tipser Christian Scherfing, adm.dir i Dansk Design Center. Tenk deg at du står der med et visittkort fra den aktuelle organisasjonen. Hvordan føles det? Vil du gi det til noen med stolthet eller med unnskylding?

* La de andre snakke.
Når man sitter i en gruppe hvor det skal diskuteres og tas beslutninger, kan det være lurt å holde munn en stund, mener Peter Aalbæk, gründer og medeier av Zentropa. I boken forteller han at han har scort mye på å la andre komme med lite gjennomtenkte forslag, mens han selv har sittet i et hjørne og hørt etter. Når alle har sagt det de vil, slår man imidlertid til. Man konkluderer, og virker klokere enn man egentlig her. Du har jo tross alt sittet og hørt på andre kloke hoders input og diskusjoner før du har trukket din egen konklusjon. Når man slår til, gjelder det å gjøre det relativt kort og å levere på et tidspunkt hvor de andre begynner å gjenta seg sgelv. Hvis alle velger denne strategien, fungerer den naturlig nok ikke, men det skal selvbeherskelse til for å klare å la være å si noe.

* Vis personlig svakhet.
Folk vil gjøre mer og stole mer på deg hvis du tør å avsløre feil og personlige svakheter. La for øvrig være å vrøvle med ting du ikke vet nok om, herunder klaging og baksnakking, råder Lars Dalgaard, medeier i SuccessFactors. Baksnakking skaper ikke troverdighet og tillit, og du skal heller ikke akseptere den slags hos ansatte, mener han. Dalgaard sier at det er viktigere å slå ned på baksnakking enn å gjennomføre et styremøte. Et møte kan vente, men man skal straks gjøre det klart at man ikke aksepterer baksnakking.

 

Saken fortsetter under annonsen

Finn ledige stillinger på lederjobb.no