Ledelse

Lær god møteledelse

FRA PAPIRAVISEN: Ledere sitter ikke på sine kontorer og tar beslutninger i et vakuum. De gjør det i møte med andre. Beslutningene deres blir bare bedre av at de tar grep om slike møter - og de grepene kan læres.

Publisert Sist oppdatert

Det mener partner i Prudentina AS og siviløkonom Halvor ­Bakken. Han har vært bedriftsrådgiver i over ti år. Han lærer gjerne bort de grepene han mener kan få ledere til å strukturere og lede møter mot bedre beslutninger, som på en Confex-konferanse for ledere og mellomledere om effektive ledergrupper tidligere denne måneden.

Få mer ut av møtet

Det blir stadig flere møter på ledernivå. Med mer tid til møter blir også verdien av å effektivisere møtene større. Svært mange opplever møter som dårlig utnyttet tid. Ikke bare at deltakere kommer for sent, men at de er dårlig forberedt, at diskusjonene utvikler seg til å gå langt utenom sakslisten, og tilsynelatende uten noe bevisst styring av innlegg og taletid. Så fortsetter de gjerne utover avtalt tid, og de beslutninger som blir fattet, ender opp med å ikke bli fulgt opp. Og så videre. I hvert fall er dette hverdagen for altfor mange ledere, mener Bakken.

– Det vil ofte være et stort rom for å få langt mer ut av et møte, enn mange kan si de får til. Det er et spørsmål om kunnskap og teknikk og om rett planlegging og gjennomføring. Det kan alle lære. Å beherske god møteledelse er viktig, mener han.

Prøv dugnadsmøter

– I utgangspunktet kan vi dele møter i to typer: Idé- eller dugnadsmøter og beslutningsmøter. Det er mange andre former for møter, også, som kan gå på form - telefonmøter, nettmøter eller videomøter - eller på innhold - saksbestemte møter, informasjonsmøter og prosjektmøter - eller det er faste møter eller prosjektmøter. Det som gjelder alle møter er likevel at enten skal de benyttes til å få opp ideer, eller så skal det tas beslutninger. Disse møtene er i sin form forskjellige, for de skal gi ulike resultat til ulik bruk, selv om idédugnader ofte er et første skritt mot en kommende beslutning. Idémøtet skal skape rom og tid for kvalitet. Benytt gjerne utradisjonelle møtestrukturer og metodikk for å få opp kreativiteten, oppfordrer Bakken.

Powered by Labrador CMS