Samfunn

Illustrasjonsfoto.

Tilliten til å få god behandling faller

– Selv om folk flest fortsatt har høy tillit til å få behandling i helsevesenet, er tilliten på sitt laveste nivå siden mars i fjor da Norge stengte ned, sier Nora Clausen i Opinion.

Publisert Sist oppdatert

Norsk koronamonitor fra Opinion har gjennom pandemien spurt 87.500 nordmenn om de har tillit til at de får tilstrekkelig behandling av helsevesenet om de skulle bli smittet av koronaviruset.

I uken som gikk oppga syv av ti nordmenn (71 prosent) at de har tillit til at de vil få tilstrekkelig behandling av helsevesenet om de skulle bli smittet av koronaviruset. 15 prosent har ikke tillit til dette, mens resten svarer verken eller.

Tilliten ligger nå 6 prosentpoeng under gjennomsnittet for pandemien.

Mer bekymret for smitte

En av en av tre nordmenn (33 prosent) sier i uken som gikk at de er bekymret for å bli smittet.

Dette er en økning på 5 prosentpoeng sammenlignet med oktober. Samtidig oppgir 56 prosent at de er bekymret for at noen i familien blir smittet, som er hele 13 prosentpoeng høyere enn i oktober.

Sist uke oppga en av fire (24 prosent) at noen i husstanden er forkjølet og/eller mistenker at noen kan være smittet av koronaviruset. Dette er en nedgang på 3 prosentpoeng fra de to foregående ukene, men er fortsatt svært høyt for pandemien sett under ett.

I uken som gikk sa to av tre nordmenn (66 prosent) at de er positive til at vi skal bruke munnbind i Norge. Det er hele 20 prosentpoeng høyere enn i oktober.

Ny mutant

– En ny uke med smitterekorder er tilbakelagt, og verden har fått en ny mutant. En situasjon man håpet å slippe da man la strategien om en normal hverdag med økt beredskap, sier Clausen.

Omikron-varianten av koronaviruset ble oppdaget i uken som gikk og fikk raskt navn fordi den trolig er mer smittsom enn deltavarianten.

Varianten er påvist i flere regioner i verden. Den er ikke påvist i Norge ennå, men FHI mener den likevel kan finnes her.

Tirsdag skal statsministeren orientere Stortinget om koronasituasjonen.

Powered by Labrador CMS