Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) (bildet) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) har gitt grønt lys til oppløsning av Viken, som består av de tidligere fylkene Akershus, Buskerud og Østfold. 

Foto
Torstein Bøe / NTB
 
 

 

Enkelte Ap-ordførere vil beholde Viken

Publisert: 18. oktober 2021 kl 09.53
Oppdatert: 18. oktober 2021 kl 09.53

– Jeg ønsker ikke oppløsning av Viken. Jeg mener det ville være dårlig bruk av samfunnets ressurser og av de ansatte i fylkeskommunen å rive opp igjen det som er etablert nå, sier Ås-ordfører Ola Nordal (Ap) til VG.

Nordal får støtte av Merete Gandrud (Ap), som er ordfører i Flå i Buskerud.

– Verden blir ikke bedre av å gå tilbake, sier Gandrud, som mener at man i det nye fylket har fått bedre politisk kontakt med ledelsen i de gamle fylkene i Viken.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) har gitt grønt lys til oppløsning av det store fylket, som består av de tidligere fylkene Akershus, Buskerud og Østfold. De tre fylkene ble tvangssammenslått 1. januar i fjor, men det har hele tiden vært et hett tema om fylket skal oppløses ved et maktskifte i landet.

Den nye regjeringen har bestemt at fylkeskommuner og kommuner som er tvangssammenslått, kan oppløses hvis de sender søknad innen 1. juli 2022.

De fleste Ap- og Sp-ordførerne i Viken er enige om at de ønsker seg tilbake til de gamle fylkene.

– Det er for stort, fjernt fra folk og uhensiktsmessig, sier Hemsedal-ordfører Pål Rørby (Sp).

Saken fortsetter under annonsen

– Jeg er veldig for oppløsning. Nå har jeg fått nok. Det blir krig innad i et så stort fylke, sier Hvaler-ordfører Mona Vaugner (Ap).