Høyres nestleder Tina Bru, som også er partiets finanspolitiske talsperson, mener SVs forslag om en ny omstillingsavgift for norsk sokkel i realiteten er en kamuflert måte å øke oljepengebruken på.

Foto
Ørn E. Borgen / NTB
 
 

 

Høyre slakter SV-grep: – Dette er oljepengebruk på speed

Publisert: 24. november 2021 kl 08.30
Oppdatert: 24. november 2021 kl 08.30

Høyre-profilen, som også er nestleder i finanskomiteen på Stortinget, går nå kraftig ut mot SVs forslag om å innføre en omstillingsavgift på sokkelen.

Ifølge Bru er det nemlig ingen tvil om hva SV egentlig gjør: De forsøker å lure seg unna handlingsregelen og øke oljepengebruken. Men i stedet for å si det rett ut, forsøker de å kamuflere det.

– Dette er oljepengebruk på speed. Det er dårlig politikk, advarer hun.

Skal gå til omstillingsfond

Det SV foreslår, er en produksjonsavgift på 50 kroner per fat olje og 160 kroner per kubikkmeter gass.

Dette vil ifølge SV gi staten inntekter på 21 milliarder kroner i 2022 – penger som skal sluses inn i et nytt omstillingsfond. Etter 2022, når avgiften har fått full effekt, vil det bli snakk om inntekter på 43 milliarder kroner i året.

Det blir 150 milliarder på fire år, påpeker Bru.

Saken fortsetter under annonsen

Hun stempler grepet som «kreativ budsjettriksing» og viser til at pengene i stor grad vil havne i oljefondet i stedet hvis olje- og gassprodusentene slipper den nye avgiften, ettersom de da vil få større overskudd som de må skatte av.

– Hvis det er sånn at SV er mot handlingsregelen og ikke har lyst til å forholde seg til den, så hadde det vært en ærligere sak å bare si det, sier Bru.

– Det de gjør, er å pumpe oljepenger rett inn i statsbudsjettet.

Kaski slår tilbake

SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski mener derimot at Høyres argumentasjon ikke henger på greip.

– Anklagene om økonomisk uansvarlighet klinger hult etter at Høyre hodeløst har kastet penger etter oljeselskapene gjennom oljeskattepakken. Gjennom enorme skattesubsidier til oljeselskapene har man gjort det lønnsomt å overinvestere i det som antakelig blir ulønnsomme prosjekter, sier Kaski.

Hun forklarer at SV i stedet vil bruke inntektene fra olje og gass til å investere i utslippskutt og utvikling av ny grønn teknologi.

Saken fortsetter under annonsen