I fjor var vannmagasinene fulle, som her ved Hunderfossen ved E6 nord for Lillehammer i juni i fjor. I år er fyllingsgraden nede i 65 prosent, mot over 90 i fjor.

Foto
Geir Olsen / NTB
 
 

Lavere strømeksport i år enn snittet de siste ti årene

Publisert: 20. september 2021 kl 08.28
Oppdatert: 20. september 2021 kl 08.28

Tall som E24 har hentet ut fra nettoperatøren Statnett, viser at nettoeksporten fra nyttår og fram til utgangen av august var 10,8 terawattimer (TWh), mens snittet de siste ti årene er en nettoeksport på 11,1 TWh.

– Eksporten i 2021 har vært ganske normal, vil jeg si. Eksporten så langt i år er på samme nivå som i fjor, da strømprisene var rekordlave, mens prisene nå er rekordhøye, sier kommunikasjonsdirektør Henrik Glette i Statnett til avisen.

NVEs vannmagasinstatistikk viser at norske vannmagasiner nå har en fyllingsgrad på 65 prosent. Medianen på denne tiden av året de siste ti årene har vært 82 prosent. På samme tid i fjor var magasinfyllingen på hele 91 prosent.

Siden uke 26 har magasinfyllingen ligget lavere enn medianen, dermed har norske strømprodusenter hatt mindre strøm til salgs enn vanlig i juli og august.

Tallene fra Statnett, som har ansvar for driften av de 17 strømforbindelsene fra Norge til utlandet, viser at norsk krafteksport avtok mye fra juli til august i år. Det ble eksportert 1,17 TWh kraft i august i år, mot 2,4 TWh på samme tid i fjor.

Den norske kraftproduksjonen ligger på rundt 150 TWh årlig. Vannkraft pleier å utgjøre omkring 90 prosent av produksjonen.

Saken fortsetter under annonsen