Pandemi og ekstremvær har ført til dyrere kaffe

Publisert: 28. oktober 2021 kl 08.30
Oppdatert: 28. oktober 2021 kl 08.30

Det er flere grunner til at prisen på råkaffe har steget kraftig de siste månedene. Økte fraktpriser som følge av pandemien og valutasvingninger spiller inn.

– Men det mest utslagsgivende for dagens prisøkning er ekstremværet som rammet verdens største kaffeprodusent, Brasil, tidligere i år, opplyser Anders Thorén. Han er kommunikasjonssjef i kaffebrenneriet Löfbergs.

Rammet kafferegioner hardt

Brasil ble først rammet av tørke og deretter av frost. Ekstremværet rammet viktige kaffeplantasjer i delstaten Minas Gerais, der 70 prosent av Brasils arabicabønner produseres. Det førte til at store deler av innhøstingen ble ødelagt for mange av landets kaffedyrkere.

– Mange av disse bøndene er nå er i en utrolig tøff situasjon, sier Thorén.

Landbruksdepartementet i USA meldte allerede i sommer at årets produksjon av kaffe vil være lavere enn forbruket.

Selv om verdens nest største kaffeprodusent, Vietnam, kommer til å eksportere mer i år, gjør det ikke opp for den ekstremt dårlige avlingen i Brasil, fastslo departementet i juni.

Saken fortsetter under annonsen

Den globale oppvarmingen rammer kaffedyrkerne på mange måter. Kaffen må stadig plukkes høyere og høyere i terrenget. Det gjør at tilgangen på areal blir mindre.

Kaffe

De viktigste kaffeproduserende landene i verden: (tallet angir antall 60 kilos sekker med kaffe landet produserte i løpet av sesongen 2018/2019):

  • Brasil – 63 millioner

  • Vietnam – 31 millioner

  • Colombia – 14 millioner

  • Indonesia – 9 millioner

  • Etiopia – 8 millioner.

  • Coffea Arabica er den vanligste kaffetypen.

  • Totalt 67 % av den norske befolkningen eller 2,8 millioner nordmenn over 18 år drikker kaffe daglig.

  • Totalt kaffekonsum i Norge lå i 2020 i snitt på mellom 3,7 og 5,3 kopper per dag blant kaffedrikkere og 3,1 i befolkningen generelt.

Kunstig lav

Markedseksperter har advart om at prisen på kaffe lenge har vært kunstig lav. Mange kaffebønder rundt om i verden sliter i dag med at de ikke tjener noe særlig på å dyrke fram de magiske kaffebønnene.

For mange bønder vil derfor en prisøkning være viktig for å kunne fortsette å dyrke kaffeplantene.

Thorén understreker at de stigende prisene på råkaffe helt sikkert også vil føre til dyrere kaffe for forbrukerne.

Mer stabil produksjon

Saken fortsetter under annonsen

– Men på sikt kan det altså likevel være positivt, mener Thorén.

– Hvis kaffeprisen i butikkene øker med ti kroner per kilo, betyr det at du som forbruker må betale mellom 6 og 7 øre mer per kopp. Det har nok de fleste råd til, sier han og fortsetter:

Når prisen på kaffe stiger, fører det også til økt fortjeneste for kaffedyrkerne. Får de bedre betalt, kan de utvikle virksomhetene sine og være bedre rustet til å møte utfordringer i framtiden. Det vil føre til at tilgangen til god kaffe sikres, sier han.

Det igjen vil komme forbrukeren til gode.

– Vi er alle er tjent med at tilgangen på kaffe blir stabil og bærekraftig, sier Thorén.

Finn ledige stillinger på lederjobb.no