Samfunn

EU og Norge skal samarbeide om gasspriser

EU og Norge har etablert en felles arbeidsgruppe som skal vurdere hvordan gassprisene kan senkes, sa EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen onsdag.

Publisert Sist oppdatert

­– Jeg har blitt enig med statsminister Støre om å sette opp en arbeidsgruppe som skal se på spørsmålet om hvordan vi kan senke gassprisen på en rimelig måte, sa von der Leyen i en tale til EU-parlamentet onsdag morgen.

Von der Leyen understreket at EU må fortsette å jobbe for å senke gassprisene, men nevnte ikke tiltaket flere av EUs medlemsland har tatt til orde for den siste tiden – nemlig et pristak på gass.

– Sammen med medlemslandene skal vi utarbeide en rekke tiltak som tar innover seg det spesielle forholdet vi har til ulike leverandører, fra upålitelige Russland til våre pålitelige norske venner, sa Von der Leyen i talen.

Hun foreslo også en rekke andre tiltak som sammen skal hjelpe på energikrisen EU står i. Blant annet vil EU-kommisjonen be om et «solidaritetsbidrag» fra olje- og gasselskap, samt innføre et inntektstak for energiselskaper som produserer billig strøm.

Til sammen vil disse tiltakene gi medlemslandene tilgang til 140 billioner euro, tilsvarende 1.500 milliarder norske kroner ifølge von der Leyen.

Powered by Labrador CMS