Samfunn

KS lanserer statusrapport for kommuner

Rapporten Status Kommune 2022 gir et oppdatert bilde av tilstanden i norske kommuner og fylker – en samlet oversikt over fakta på 117 områder i kommuner og fylkeskommuner.

Publisert Sist oppdatert

For fjerde år på rad gir KS nå ut en publikasjon som belyser utviklingen og utfordringene i kommunene og fylkene innenfor utvalgte samfunnsområder.

Rapporten finner du her:
https://www.ks.no/fagomrader/statistikk-og-analyse/status-kommune-2021/status-kommune-2022/

Noen høydepunkt

Her er noe av det KS selv trekker fram som 'høydepunkt' i årets rapport:

  • I 2020 hadde nesten 15 prosent av befolkingen innvandrerbakgrunn. Samtidig er det mange grupper i samfunnet som opplever utenforskap. Blant annet blir det flere fattige husholdninger.

  • Høyere befolkningstetthet øker presset på vann og grønne områder og bare tre av ti som bor i de største byene har nå tilgang til nærturterreng.

  • Boligprisstigningen har mange steder vært det dobbelte av lønnsveksten de siste ti årene, og prisutviklingen i eiendomsmarkedet viser at det blir stadig mer utfordrende å skaffe seg passende bolig i de mest sentrale områdene.

  • De norske klimagassutslippene lå i 2020 4,2 prosent under nivået i 1990. Reduksjonen fra 2019 skyldes blant annet lavere utslipp fra olje- og gassutvinning, veitrafikk og annen transport. Det er sannsynlig at koronapandemien har bidratt til dette.

  • Nordmenn er fornøyde med å bo og leve i kommunen, med en samlet skår på 86 av 100 poeng i Innbyggerundersøkelsen. Innbyggerne er 'svært godt fornøyd' med folkebibliotek og brannvesen, og 'godt fornøyd' med barnehage, fastlege, helsestasjon og videregående skoler.

  • 1 av 5 ungdommer er ensomme og andelen øker. Flere fullfører videregående skole, men frafallet er fortsatt stort. Et økende antall barn vokser opp i familier med vedvarende lavinntekt.

  • Sammenliknet med andre land ligger Norge på topp når det gjelder andelen personer i yrkesaktiv alder som mottar uføreytelser.

  • Innbyggerne mener kommunestyret i egen kommune er viktig for demokratiet i det norske samfunnet. Tallet økte fra 82 til 85 prosent fra 2020 til 2021.

  • Mål om 90 prosent bredbåndsdekning er nådd. Oslo hadde den høyeste dekningsgraden, med nær 100 prosent.

  • Mange kommuner opplever vedvarende mangel på kvalifisert arbeidskraft, og da særlig innen helse- og omsorgsyrker. Dersom morgendagens kommunale og fylkeskommunale oppgaver skal løses på samme måtesom i dag, må antall årsverk den neste tiårsperioden øke med om lag 46.600 årsverk fra 2021-nivået.

  • Flere arbeider heltid. For kommunesektoren samlet (kommuner og fylkeskommuner) økte andelen heltidsansatte i løpet av tiårsperioden 2011-2021 fra 49 prosent til 57 prosent.

Powered by Labrador CMS