Samfunn

Leder i Politiets fellesforbund, Sigve Bolstad, er kritisk til at så mye i den ferske Politimeldingen dreier seg om innsparinger og effektivisering.

– Overdreven tro på effektivisering

– Regjeringen viser en overdreven tro på effektivisering. Stortingsmeldingen bærer preg av innsparingstiltak.

Publisert Sist oppdatert

Det sier lederen i Politiets fellesforbund Sigve Bolstad. Han er ikke overvettes begeistret for den ferske Politimeldingen regjeringen la fram i dag.

Ikke noe statsbudsjett

Da justisminister Monica Mæland la fram Politimeldingen i formiddag, understreket hun at «dette ikke er noe statsbudsjett».

For justisministeren var det viktig å få fram at budsjettrammene vil bli strammere framover, og at ressursbruken i politiet derfor må effektiviseres. Blant annet gjennom digitalisering.

I Politimeldingen understrekes dette poenget tørt, men tydelig: «Tiltakene vil dekkes innenfor berørte departementers budsjettrammer».

Det er ikke slik at alt vil bli billigere ved digitalisering eller ved at hver politimann løper litt fortere

Mye positivt, men...

– Alle de gode hensikter og intensjoner i meldingen har ikke tilstrekkelig økonomi, sier Sigve Bolstad. Han ser likevel mye positivt i meldingen. Som at den treårige høyskoleutdanningen ved Politihøgskolen ligger fast.

– Det er lite lurt å kødde med bachelorutdanningen i norsk politi. Derfor vil jeg gi ros for at de ikke gjør noe med den, sier han. – Men da er det viktig at de følger opp dette i praksis og ikke tukler med linjedelinger og slikt. Det frykter vi vi nemlig ligger der som en mulighet.

Bolsatd og Politiets fellesforbund har heller ingenting imot at flere faggrupper og annen kompetanse trekkes inn i politiet.

– Det er bare positivt. Så lenge det ikke gå på bekostning av politiutdanningen, advarer han.

At det satses mer på etterforskning og målet med to polititjenestemenn per 1000 innbyggere er også veldig positivt, mener Sigve Bolstad.

Besparelser

Men ellers handler Politimeldingen veldig mye om besparelser, mener han.

– Kvalitet koster. Beredskap koster og polititjenester koster. Dessverre ser det ikke ut til at det følger penger med alle tiltakene som listes opp, framhever Bolstad.

– Skal du gjøre mer må du enten gi mer penger eller redusere aktiviteten, sier Bolstad. Han viser til forslaget om at vektere skal kunne drive fangetransport.

– Det tror jeg ikke hjelper mye. Vekterne må jo få betalt for sitt oppdrag. Så når pengene ikke blir liggende igjen i politiet når oppgavene reduseres, så er vi like langt.

– Det er ikke slik at alt vil bli billigere ved digitalisering eller ved at hver politimann løper litt fortere, sier Sigve Bolstad.

Powered by Labrador CMS