Samfunn

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner har fått gjennomslag for store endringer i kommune- og regionstrukturen.

36 kommuner involvert i tvangsvedtak

Det er flertall på Stortinget for å redusere antallet kommuner fra 428 til 354. Tvang skal brukes i elleve tilfeller.

Publisert Sist oppdatert

Torsdag la kommunalkomitéen frem sin innstilling om ny kommunestruktur.

Det var knyttet spenning til vedtak om enkeltkommuner helt frem til innstillingen forelå. I enkelte tilfeller var regjeringspartiene uenige, mens deres samarbeidspartner, KrF, har sagt blankt nei til tvang.

Til slutt sikret imidlertid Venstre, som også har vært tvilende til bruken av tvang, flertall for det som blir den største endringene i kommunestrukturen siden 1950-tallet.

– Det er behov for sterke og livskraftige kommuner for å realisere målene med reformen. Den skal sørge for gode og likeverdige tjenester til innbyggerne, sier kommunalkomiteens leder Helge André Njåstad (Frp), ifølge NTB.

Tvil og tvang

I utgangspunktet la regjeringen frem et forslag til ny kommunestruktur med totalt 358 kommuner. I tillegg slås kommunene Torsken, Berg og Trøgstad sammen med andre kommuner, mens Flora og Vågsøy blir én kommune.

Dermed reduseres antallet til 354. Den endelige avgjørelse fattes av Stortinget 8. juni.

Regjeringen mener reformen vil medføre flere oppgaver til økonomisk mer økonomisk robuste kommuner. Bruk av tvangsvedtak har imidlertid skapt kontrovers. Store deler av opposisjonen har sagt at de vil reversere regjeringens vedtak hvis de skulle komme i posisjon etter høstens valg.

– Hvis noen skulle bli utsatt for tvang av stortingsflertallet, så vil vi sørge for at den lokale viljen blir gjennomført etter et regjeringsskifte, sa kommunalpolitisk talsperson i Ap, Helga Pedersen til NRK tidligere i år.

Elleve regioner

Kommunalkomiteen la også frem sin innstilling om regionreformen torsdag. De gjør ingen endringer fra tidligere forslag. Dermed ligger det an til at landets 19 fylker erstattes av 11 regioner. Det mest kontroversielle vedtaket er sammenslåingen av Troms og Finnmark. De rødgrønne har også åpnet for å reversere disse endringene om de vinner valget i september.

Følgende kommuner er involvert i vedtak der én eller flere kommuner slås sammen med tvang:

  • Hobøl, Askim, Spydeberg, Eidsberg og Trøgstad.
  • Tranøy, Lenvik, Torsken og Berg.
  • Bjugn, Ørland.
  • Mandal, Marnardal, Lindesnes.
  • Kristiansand, Søgne, Songdalen.
  • Sogndal, Balestrand, Leikanger.
  • Tysfjord deles i to. En del slås sammen med Narvik og Ballangen, resten med Hamarøy.
  • Skedsmo, Fet, Sørum.
  • Ålesund, Sandøy, Skodje, Ørskog, Haram.
  • Roan, Åfjord (har vært åpen for sammenslåing, men utfallet var usikkert).
  • Vikna, Nærøy, Leka, Bindal.

(Kilde: Kommunal- og forvaltningskomiteen/NTB)

Powered by Labrador CMS