Samfunn

Grunnstipendet til elever i videregående skole kraftig redusert.

44.000 elever mistet stipendet på ett år

Nedgangen mye sterkere enn hva regjeringen ventet da de endret behovsprøvingen for grunnstipend.

Publisert Sist oppdatert

I 2014 foreslo regjeringen å teste behovet elever på videregående skole har for såkalt grunnstipend. Tanken var at stipendet skulle gå til de som virkelig trenger det.

Den gangen fikk rundt 70.000 elever utbetalt i snitt 16.400 kroner i året i grunnstipend. Totalt ble det utbetalt 1,14 milliarder kroner gjennom denne ordningen i skoleåret 2013-2014. I 2014-2015 fikk 61600 elever grunnstipend.

Med de nye reglene så man for seg at antallet som mottar grunnstipend skulle falle til om lag 22.000 ved at inntekten til begge de biologiske foreldrene skulle telle med, selv om barnet bor med kun den ene av foreldrene.

Regjeringen endret også grensene for hvor lav inntekt foreldre må ha for at barnet skal ha krav på stipend.

Totalt håpte departementet i sine beregninger å spare 270 millioner kroner på behovsprøvingen.

Nå er fasiten inne, og antallet mottakere har falt mye mer enn til 22.000. For skoleåret 2015-2016 fikk kun 17.403 elever grunnstipend.

Og totalsummen som gikk til grunnstipend var falt med over 60 prosent til om lag 400 millioner kroner. Dermed er innsparingen over det dobbelte av hva man håpte på i 2014.

Selv om totalen har falt, må ordnignen sies å treffe bedre. Det gjennomsnittlige beløpet til de som faktisk mottar grunnstipend var økt til 23.150 kroner i året.

Skolegang ikke gratis

Påtroppende leder i Elevorganisasjonen, Rahman Chaudhry, er i harnisk. Elevorganisasjonen støttet i sin tid endringen i behovsprøvingen, men frykter reglene i dag er for strenge.

– Regelverket er blitt altfor rigid. Og det slår ut feil når kun 17.400 omfattes, sier han. – Når man har elever som ikke har råd til å være ungdom, er det åpenbart at det må en endring til.

Foto Påtroppende leder i Elevorganisasjonen, Rahman Chaudhry (Foto: Elevorganisasjonen).

Elevorganisasjonen ønsker at regjeringen og Stortinget sporenstreks øker satsene.

– Man bør myke opp på behovsprøvingen, og samtidig øke stipendsatsene. I dag er det et systematisk underskudd på støtte til elever, sier Chaudhry.

Han viser til en annen ordning for elever på yrkesfag. I dag har disse elevene 6000 kroner i kostander til utstyr etter at de har mottatt utstyrsstipend som i snitt er på 1566 kroner per skoleår.

– I praksis er ikke skolegang gratis i Norge i dag, sier den nyvalgte lederen i Elevorganisasjonen.

Powered by Labrador CMS