Samfunn

I dag markers Verdens tobakksfrie dag. Illustrasjonsbilde fra 2016.

Høyt utdannede røyker mindre enn andre

Personer som bare har grunnskoleutdanning røyker betydelig mye mer.

Publisert Sist oppdatert

Tall fra Folkehelseinstituttet viser at 6 av 100 personer med høyskole- eller universitetsutdanning røyker.

I gruppen med bare grunnskoleutdanning er andelen røykere betydelig høyere, nesten 30 av 100, viser statistikk over røykevaner i befolkningen.

Høyere utdannede i Akershus er gruppen med færrest røykere (3 prosent), mens grunnskoleutdannede i Hedmark er gruppen med størst andel røykere (38 prosent).

Det var de med lengst utdannelse som i sin tid først startet å røyke, men det er også gruppen som i størst grad har sluttet.

Til tross for at røyking er redusert i alle utdanningsgrupper, er det store forskjeller blant dem.

For ti år siden røykte drøyt 37 prosent av grunnskoleutdannede, 24 prosent av videregåendeutdannede og 11 prosent av dem med høyere utdanning. I 2016 var prosentandelene henholdsvis 29, 17 og 6.

Innad i de ulike utdanningsgruppene er kjønnene svært likt representert blant røykerne. Andelen røykere er også ganske lik landet over.

Stadig færre røyker

Andelen som røyker i Norge, fortsetter å synke. Bare de siste ti årene har andelen dagligrøykere blitt halvert og er nå nede i 12 prosent. Tall fra SSB-statistikken Røykevaner viser at 82 prosent av de som har røykt daglig tidligere, ikke bruker noen nikotinprodukter i dag.

Samtidig som andelen røykere blir færre, øker andelen som snuser. 10 prosent av befolkningen snuser daglig. Selv om de fleste som har røykt daglig tidligere, ikke bruker noen former for nikotin i dag, er det allikevel mange som har byttet ut røyking med snus.

– Blant de som snuser, ser vi at én av fire er tidligere røykere, forteller Maria Høstmark i seksjon for helsestatistikk i SSB.

Flere kvinner snuser

Det er særlig kvinner i de yngste aldersgruppene som har bidratt til økningen i snusbruk de siste årene. 7 prosent av kvinnene snuser daglig i 2016, som er en økning på 4 prosentpoeng de siste fem årene. Men fortsatt er det slik at menn snuser mest. 13 prosent av mennene snuser daglig.

For tidligere røykere er det også en overvekt av menn som snuser.

– I alt 19 prosent av mennene som har røykt daglig tidligere, snuser i dag, mens den tilsvarende andelen for kvinner er 9 prosent, sier Høstmark.

Powered by Labrador CMS