Samfunn

ERFAREN KVINNE: Christine Lagarde, tidligere sentral i sosialistpartiet, og nå toppsjef i Det internasjonale pengefondet, IMF, trekkes av flere fram som en het statsministerkandidat i Frankrike.

Intet kvinnelig, konservativt kompromiss

Macron hadde nærmest lovt Frankrike en kvinnelig statsminister, mens andre mente han ville gjøre lurt i å velge konservativt. Den nye franske presidenten hørte på sistnevnte, og dumpet i samme slengen sosialdemokratiske favoritter.

Publisert Sist oppdatert

I dag skal den ferske presidenten Emmanuel Macron utpeke sin statsminister. Her er det mange hensyn og strategiske valg som spiller inn. Hvem som får den jobben, kan bli avgjørende for hvor styringsdyktig Macron og hans regjering blir.

Lovte kvinne 8. mars

Emmanuel Macron har tidligere – faktisk på den 8. mars i år – lovt å utnevne en kvinnelig statsminister.

Dette har han gått noe tilbake på senere. De siste ukene har han sagt at dersom han finner en dyktig kvinne, så…

Sosialister

Foto NÆR MEDARBEIDER: Richard Ferrand. er den første sosialisten i parlamentet som meldte overgang og fulgte Macron for over et år siden. Siden har Ferrand jobbet svært tett med Macron, og er nå daglig leder for En Marche-kampanjen. (Foto: NTB-scanpix).

Men tre av de tre mest omtalte kandidatene til statsminister, har alle bakgrunn fra sosialistpartiet. Tidligere forsvarsminister for president Hollande, Jean-Yves Le Drian har lenge vært et hett navn. Det samme har Richard Ferrand, den første sosialisten i parlamentet som meldte overgang og fulgte Macron for over et år siden. Siden har Ferrand jobbet svært tett med Macron.

Et spennende navn er også Christine Lagarde, tidligere en het kandidat som leder i sosialistpartiet, og nå toppsjef i Det internasjonale pengefondet, IMF. Ja, Lagarde har flere strenger å spille på –hun har faktisk vært på det franske landslaget i synkronsvømming i sin tid.

Men alle disse er sosialister.

Andre kandidater som nevnes er Francois Bayrou (65), som leder det lille sentrumspartiet MoDem (Movement Démocrate). Den erfarne politiker Bayrou ga sin støtte til Macron i valgkampinnspurten, hvoretter Macron gikk flere prosent opp på målingene, skriver Dagbladet.

Dagbladet trekker også fram Sylvie Goulard (52), som er fransk representant i EU-parlamentet. Hun har ikke vært statsråd tidligere minister, men meldte seg tidlig til tjeneste for Emmanuel Macron og hans En Marche-kampanje.

Konservativt er smartest?

Foto KONSERVATIV: Franske medier meldte i helgen at den 46 år gamle konservative borgermesteren i Le Havre, Edouard Philippe, ligger godt an til å bli statsminister i Frankrikes nye regjering. (Foto: NTB-scanpix).

Mange tror det konservative partiet Republikanerne vil komme sterkere tilbake i parlamentsvalget. Deres kandidat til presidentvalget, François Fillon, ødela for både seg selv og partiet da anklagene om korrupsjon tok av midt i valgkampen. Og derfor er det mange som mener at Macron kommer til å utnevne en statsminister med konservativ bakgrunn, nettopp for å komme et eventuelt konservativt press i forkjøpet.

Og det kan hende det er akkurat det som skjer. Franske medier meldte i helgen at Macron skulle ha kommet til enighet med borgermesteren i Bordeaux, den framstående konservative politikeren Alain Juppé – som tidligere selv har vært statsminister – om at den 46 år gamle konservative borgermesteren i Le Havre, Edouard Philippe, blir statsminister i Frankrikes nye regjering. Andre mener at Macro gjerne vil ha Juppé selv i jobben. Begge deler har Juppé senere avvist på det sterkeste.

Skal Macron velge både konservativt og hunkjønn, kan han lande på Nathalie Kosciusko-Morizet (43), tidligere minister hos Nicolas Sarkozy, skriver Dagbladet.

Powered by Labrador CMS