Samfunn

Lensmann i Årdal, Magne Knudsen, «gikk i kjelleren» etter avgjørelsen om å legge ned lensmannskontoret i bygda. Men nå er gleden tilbake.

Direktoratet mottok 72 klager på politireformen. Én avgjørelse ble omgjort.

Hva skal til for at et lokalt lensmannskontor skal bestå etter nærpolitireformen? Trippeldrap, storbrann og ekstremvær hjelper.

Publisert Sist oppdatert

Politidirektoratet har fullført sin behandling av kommunenes klager på ny lokal organisering av politiet.

Det ble mottatt totalt 72 klager innen klagefristen, som utløp 10. mars. Av disse ble 55 klager tatt til behandling. De resterende 17 klagene angikk «forhold som ligger utenfor klageordningens virkeområde.»

Klagene omhandlet 50 beslutninger om endringer i politiets tjenestestedsstruktur. 41 av sakene gjaldt avvikling av et lensmannskontor, mens ni av sakene handlet om inndelingen i lensmanns- og politistasjonsdistrikter.

Kun én beslutning ble omgjort. De øvrige 49 beslutningene ble opprettholdt, og klagene er nå videresendt departementet for endelig avgjørelse.

NB! Departementet kan gjøre om på direktoratets avgjørelser. Disse avgjørelsene kan ikke påklages. Det er ventet en endelig avgjørelse innen sommeren.

Jubel i hardt prøvet Indre Sogn

Og mens skuffelsen ligger tykt over kommune-Norge, kan én lensmann i Indre Sogn puste lettet ut. Eller «komme opp fra kjelleren», som Magne Knudsen selv sier.

Industribygda Årdal, med omtrent 5.500 innbyggere, får nemlig beholde sitt lensmannskontor. Det innebærer syv stillinger: én kontoransatt og seks politifolk, inkludert lennsmannen.

De har hatt nok å bryne seg på de seneste årene:

  • Trippeldrap: 4. november 2013 ble tre mennesker drept om bord i Valdresekspressen på Holsbru i Årdal.

  • Storbrann: I januar 2014 oppstå det er storbrann i Lærdal kommune, der 42 av 60 bygninger ble totalskadd. Ingen menneskeliv gikk tapt.

  • Ekstremvær og flom: Høsten 2014 ble flere hus i Lærdal og Aurland tatt, og mange måtte evakuere sine hjem.

I utgangspunktet skulle lensmannskontoret i både Årdal og Aurland kommune legges ned, mens ett tjenestested skulle være igjen i Lærdal. Det ble opp til politimesteren å bestemme om det gjenværende lensmannskontoret skulle ligge i Lærdal eller Årdal.

– Den avgjørelsen har vært vanskelig å lande. Men til syvende og sist gikk de inn for Lærdal, forklarer Knudsen.

Både Aurland og Årdal kommune klaget på avgjørelsen, og Årdal fikk altså gjennomslag.

– Jeg mente vi ikke burde bruke mer energi på dette fordi jeg trodde løpet var kjørt, sier lensmannen.

Ordføreren og rådmannen lyttet imidlertid ikke, og sendte inn klagen likevel.

– Jeg har argumentert for Årdal lensmannskontor fra dag én, sier Knudsen.

– Men når beslutningen ble tatt, var jeg lojal til det valget selv om det personlig var ganske tøft. Det gikk noen dager før jeg kom meg opp av kjelleren igjen. Når jeg fikk beskjed forrige uke at vi fikk beholde lensmannskontoret, kom gleden tilbake igjen, innrømmer han.

– Kunnskap og kjennskap til lokalområdet

Før klagefristen gikk ut sa justisminister Per-Willy Amundsen til Dagens Perspektiv at det måtte «svært gode argumenter» til for at en avgjørelse skulle omgjøres.

Bosetningsmønster, industri, kriminalitet, videregående skole og avstander var nøkkelelementer i klagen til kommunen. I tillegg går det ofte ras på kjørestrekningen mellom Lærdal via Fodnes og Årdal.

Da er den eneste muligheten til å komme seg ut og inn av Årdal å kjøre en nesten 100 kilometer lang, kronglete og smal omvei via Filefjell.

– Hovedpoenget er at Politidirektoratet har tatt hensyn til klaget og snudd. Det setter jeg pris på. Det ville ikke vært politifolk gående i Årdal om tjenestestedet bare skulle vært i Lærdal. Om tre til fire år ville det bare vært en politimann boende i Årdal, de andre ville ha pensjonert seg. Det er det som er hovedargumentet mitt for å beholde tjenestestedet i Årdal. Kunnskap og kjennskap til lokalområdet er så viktig. Det er den største gevinsten.

– Vi er et industrisamfunn. I tillegg er vi den største kommunen i forhold til Lærdal og Aurland. Vi er større enn begge dem to til sammen.

Fortsatt utfordrende

Nå gjenstår jobben med å finne løsninger for å levere tjenesteløsninger til alle tre kommunene Lærdal, Årdal og Aurland med to kontorer og ikke lenger to.

En arbeidsgruppe i Politi Øst er i gang med å gå gjennom hele den nye organisasjonen.

– Hvordan denne organiseringen blir, kan jeg ikke svare på. Vi blir en leder i Lærdal og Aurland, og en i Årdal. De tre kommunene vil holde frem å samarbeide slik vi har gjort siden år 2000, da Lærdalstunnelen ble åpnet, forklarer Knudsen.

Powered by Labrador CMS