Samfunn

LEI SEG: Tilhengere av Sør-Koreas president Park Geun-hye fortviler etter at Park må fratre stillingen.

Skandalebefengt president taus etter avsettelsen

Sør-Koreas president Park Geun-hye må forlate stillingen etter at hun ble stilt for riksrett for korrupsjonsanklager. To personer er døde i kraftige protester.

Publisert Sist oppdatert

Den konservative presidenten ble stilt for riksrett i desember etter å ha blitt anklaget for korrupsjon, og fredag kom avgjørelsen fra forfatningsdomstolen: Hun må fratre stillingen permanent, og Sør-Korea må avholde valg innen to måneder for å finne Parks etterfølger.

Dette er en seier for demokratiet

Den enstemmige avgjørelsen er historisk. For første gang avsettes en demokratisk valgt leder i Sør-Korea. Strippet for presidenttittelen kan Park nå stilles for retten for lovbruddene hun beskyldes for.

Følelsesladd protest

Like etter avgjørelsen brøt det ut voldsomme protester mot avgjørelsen i hovedstaden Seoul.

– Vi aksepterer ikke denne beslutningen. Vi vil ta til gatene og kjempe til siste slutt, sier en av demonstrantene, Chi Bong-An (60).

Andre anklager Parks kritikere og venstrefløyen for å stå i ledtog med det nordkoreanske regimet, som Park har ført en hard linje mot.

Vi aksepterer ikke denne beslutningen

To personer omkom under de voldsomme demonstrasjonene. Den ene ble truffet av en høyttaler som falt fra taket på en bil, ifølge nyhetsbyrået Yonhap. Det er ikke kommet opplysninger om hva som forårsaket det andre dødsfallet.

Samtidig ble avsettelsen feiret av Parks motstandere, de fleste langt yngre enn hennes tilhengere.

– Dette er en seier for demokratiet, sier den 27 år gamle studenten Ahn Yo-wool mens tårene trillet.

Foto AVSATT: Sør-Koreas president Park Geun-hye blir historisk når hun som første demokratisk valgte leder i landet blir avsatt ved riksrett. (Foto: NTB-scanpix).

Nær venninne fengslet

Skandalen involverer Parks nære venninne Choi Soon-sil, som er varetektsfengslet, siktet for å ha utnyttet vennskapet til presidenten for å berike seg selv. Blant annet skal hun ha presset store selskaper, deriblant Samsung, til å gi om lag 500 millioner kroner til et fond som hun selv styrte og brukte til egne formål.

Park skal også ha latt venninnen bestemme hvem som skulle fylle viktige stillinger i regjeringen og gitt henne tilgang til hemmeligstemplede dokumenter. Mange mener at samrøret har vært så omfattende at det er Choi som i realiteten har styrt landet siden Park ble president i 2012.

Forsker: Sør-Korea har vist seg som et modent demokrat

Det fredelige maktskiftet i Sør-Korea viser at landet er blitt et mer eller mindre modent demokrati. Det inspirerer både russere og kinesere, mener UiO-forsker.

– Dette er et stort framskritt, sier professor i koreanske og østasiatiske studier ved Universitetet i Oslo, Vladimir Tikhonov, til NTB.

Han viser til at avsettelsen av president Park Geun-hye har foregått fredelig og i henhold til loven, og at nettopp dette er et viktig kjennetegn ved demokratier. I tillegg har de store demonstrasjonene, som har pågått i månedsvis mot Park, i overveiende grad vært fredelige.

– Med dette får vi se hvordan et virkelig demokrati ser ut. Det er inspirerende, sier Tikhonov og viser til at Sør-Korea nå blir fremhevet som et forbilde i russiske sosiale medier.

– Dette er en inspirasjon for russere, kinesere og mange andre, sier Tikhonov, som selv har russisk bakgrunn.

Men avsettelsen av Park skaper også splittelse i Sør-Korea, en splittelse som stikker dypt og ifølge forskeren handler om at landet befinner seg mellom to geopolitiske motpoler: Kina og USA.'

- Det mest omstridte og splittende spørsmålet i Sør-Korea framover er utplasseringen av det amerikanske rakettforsvarssystemet THAAD, fastslår Tikhonov.

– Kina krever at rakettsystemet fjernes, og mange i det sørkoreanske samfunnet ønsker det. Men samtidig er militæret solidarisk med USA. Dette er et spørsmål som vil skape stor politisk strid framover, og det er svært vanskelig å løse ettersom det gjelder det store politiske spillet om Koreahalvøya, sier Tikhonov.

Flytter ikke fredag

I fredagens avgjørelse fastslår de åtte dommerne at Park har misbrukt sin stilling som president til Chois fordel. Hun har latt medarbeidere gi sensitive opplysninger videre til Choi og dermed brutt taushetsplikten. Konklusjonen går ut på at hun har brutt grunnloven og sviktet tilliten velgerne hadde gitt henne.

Åtte dommerne fastslår at Park har misbrukt sin stilling som president

Park har ennå ikke kommentert avgjørelsen, og hun kommer ikke til å gjøre det i løpet av fredagen, opplyser en talsmann. Det er heller ikke klart når hun kommer til å forlate presidentpalasset Blue House.

Folket mot seg

Millioner av sørkoreanere har i lang tid deltatt i ukentlige demonstrasjoner mot Park. Målinger har vist at opptil 80 prosent har støttet riksrettsprosessen.

Samtidig fryktet mange at avgjørelsen vil føre til ytterligere splittelse og politisk polarisering i landet.

USA sier avsettelsen er et internt anliggende og vil forholde seg til den fungerende presidenten, statsminister Hwang Kyo-ahn.

Den som tar over for Park, får flere utfordringer i fanget, inkludert det stadig mer anstrengte forholdet til Nord-Korea og en stagnerende økonomi. Liberaleren Moon Jae-in, som tapte mot Park i valget i 2012, leder på meningsmålingene.

Powered by Labrador CMS