Samfunn

Rogaland-kommunen Sola sikret seg førsteplass i NHOs kommune-VM.

Store by-regioner vinner NHOs kommune-NM

Områdene rundt Oslo, Stavanger, Bergen og Trondheim vinner årets Kommune-NM.

Publisert Sist oppdatert

«Det viser hvor viktig det er å utvikle store og slagkraftige kommuner der næringslivet vil satse», skriver Næringslivets Hovedorganisasjon i en pressemelding.

Det er en klar sammenheng mellom størrelse og plassering på listen i årets Kommune-NM.

Alle fem kommuner med mer enn 100.000 innbyggere er på topp 20-listen. Samtidig er fellesnevneren for alle de 20 dårligst plasserte kommunene at de har under 3000 innbyggere.

– Det viser at en god næringspolitikk for de folkerike områdene med ekstra satsing på blant annet samferdsel er nødvendig. Veier og kollektivtransport bidrar til å skape velfungerende regioner som evner å tiltrekke seg kompetent arbeidskraft og nye investeringer i næringslivet, sier sjeføkonom Øsytein Dørum i NHO.

«En naturlig følge av større arbeidsmarkeder er også behovet for større og mer slagkraftige kommuner,» skriver organisasjonen.

Sterk vekst i laksekommuner

I den nederste enden av rangeringen finner man i hovedsak små kommuner i mer fjerntliggende strøk.

Et påfallende unntak fra denne trenden har de siste årene vært oppdrettskommunene, som klatrer voldsomt i Kommune-NM. Herøy og Frøya er blant laksekommunene som utmerker seg mest i årets kåring.

– Den sterke veksten i disse kommunene er til en viss grad en syklisk effekt av de høye lakseprisene. Man må nok forvente at lønnsomheten og inntekter per innbygger kan falle tilbake igjen, men disse kommunene vil fortsatt være vekstmotorer i sine regioner, sier Dørum, som mener det ikke er overraskende at oljesmellen har gitt store utslag i rangeringen.

– Nå som vi er i ferd med å gå inn i en mer normal konjunktursituasjon er det godt mulig at mange av oljekommunene kan hente inn en del av det tapte i løpet av de neste årene, sier Dørum.

Her er de ti beste kommunene:

  1. Sola (Rogaland)
  2. Bærum (Akershus)
  3. Oslo (Oslo)
  4. Ullensaker (Akershus)
  5. Asker (Asker)
  6. Austevoll (Hordaland)
  7. Ås (Akershus)
  8. Trondheim (Sør-Trøndelag)
  9. Stavanger (Rogaland)
  10. Sandnes (Rogaland)

Vestlandet størst tilbakegang

Kommunens holdninger til næringslivet utgjør også store forskjeller. Gjennom reguleringsplaner, rask saksbehandling, størrelsen på kommunale skatter og avgifter forteller kommuneledelsen hvor viktig det lokale næringslivet er.

Noen anstrenger seg ekstra for å stimulere til nye arbeidsplasser, mens andre kommuner ikke forstår fullt ut at også offentlig sektor vinner på å skape et næringsvennlig lokalt klima.

I NHOs årlige rangering av norske kommuner har Vestlandet størst tilbakegang og Rogaland er fylket hvor flest kommuner faller på listen i 2017.

Likevel holder Sola kommune stand som nummer én etterfulgt av Bærum og Oslo. Blant landsdelene er det Østlandet, Trøndelag og Nord-Norge som har flest kommuner som klatrer på listen, mens Akershus er vinnerfylket i årets Kommune-NM.

Må skape flere jobber

NHOs undersøkelse ser på indikatorer innenfor fem kategorier som er særlig viktig for norske bedrifter og som vi har brukt siden 2011. De fem kategoriene er:

  • Næringsliv og privatøkonomi
  • Kompetanse
  • Arbeidsmarked,
  • Demografi
  • Kommuneøkonomi.
  • Kommune-NM er et viktig kunnskapsgrunnlag om tilstanden i våre kommuner og regioner.

– Skal vi kunne styrke og utvikle velferdssamfunnet må vi skape flere jobber i kommuner over hele landet og da må både kommuner og næringsliv lykkes med sine satsinger, sier Øystein Dørum.

NHOs kommune-NM

  • Siden 2011 har NHO gjort en årlig undersøkelse der de rangerer hvor attraktive norske kommuner er i et kommune-NM. I år blir kommunene målt på næringsliv, arbeidsmarked, demografi, kompetanse og kommuneøkonomi.
  • Disse fem kommunene kommer best ut på rangeringen: 1. Sola, 2. Bærum, 3. Oslo, 4. Ullensaker, 5. Asker.
  • Fire av de fem kommunene som havner nederst på lista, ligger i Nord-Norge. Større kommuner gjør det mye bedre enn små.
  • Dette er de fem lavest rangerte kommunene i undersøkelsen: 426. Kvæfjord, 425. Engerdal, 424. Loppa, 423. Ballangen, 422. Kvalsund.

Kilde: NTB

Powered by Labrador CMS