Samfunn

Stefan Löfven blir sittende som svensk statsminister.

Gjør store forandringer ett år før valget

– Vil ikke kaste landet ut i politisk krise, sier statsministeren.

Publisert Sist oppdatert

To av de tre statsrådene som var innblandet i IT-skandalen som den siste uken har rystet Sverige, går av. Den sosialdemokratiske midretallsregjeringen ledet av Stefan Löfven blir imidlertid sittende minst frem til neste valg, som går av stabelen om ett år.

Det bekreftet svenskenes statsminister Stefan Löfven under en pressekonferanse torsdag formiddag.

– Jeg tar ansvar for landet. I en sikkerhetspolitisk usikker verden ville det ikke være bra å kaste Sverige ut i en politisk krise, sa Löfven.

Sveriges infrastrukturminister Anna Johansson og innenriksminister Anders Ygeman forlater regjeringen som en direkte konsekvens av IT-skandalen. Forsvarsminister Peter Hultqvist blir imidlertid sittende.

Helseminister Gabriel Wikström går av av andre årsaker.

Samtidig ble Thomas Eneroth presentert som ny infrastrukturminister i Sverige, mens Morgan Johansson blir ny justisminister. Heléne Fritzon blir migrasjonsminister.

De store omrokkeringene kommer etter at opposisjonen varslet mistillitsforslag mot Johansson, Ygemann og forsvarsminister Peter Hultqvist. Flere medlemmer i den borgerlige partietalliansen gjentok sine uttalelser om at de ikke ville akseptere at kun to av de tre involverte ministrene gikk av, torsdag.

Dermed ligger det an til en avstemning over forsvarsminister Hultqvists skjebne i den svenske Riksdagen i september.

Powered by Labrador CMS