Samfunn

Komitéleder Martin Kolberg (Ap).

Topptung forsvarshøring på Stortinget

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) og forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen er kalt inn på teppet når Stortinget vil til bunns i den såkalte fregattsaken.

Publisert Sist oppdatert

Fredag holder Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité høring for å finne ut hvorfor de fem fregattene i Nansen-klassen ikke har fungert etter hensikten siden anskaffelsen i årene 2006–2011.

I tillegg til dagens forsvarstopper skal også tidligere forsvarsminister Grete Faremo (Ap) og de tidligere forsvarssjefene Harald Sunde og Sverre Diesen forklare seg.

Det skal også generalinspektøren for Sjøforsvaret, Lars Saunes, og nåværende og tidligere sjefer for fregattene.

Pågått lenge

Bakgrunnen for høringen er en kritisk rapport fra Riksrevisjonen. Der kommer det fram at fregattene har store svakheter. Mangler ved teknisk tilstand, tilgang på reservedeler, bemanning og trening gjør at fartøyene ikke har den operative evnen Stortinget har forutsatt, ifølge riksrevisor Per-Kristian Foss.

– Det viktigste er å få svar på hvorvidt meldingene om det som ikke fungerte, kom fram til politisk nivå. Og hvis de ikke nådde politisk nivå, hvorfor? Er det slik at informasjonen fra Forsvaret på en eller annen måte siles, eller er det på politisk nivå man ikke forstår alvoret i det som rapporteres? sier saksordfører Helge Thorheim (Frp) til NTB.

Arbeidet med å rette feil og få fregattene til å fungere etter hensikten har pågått i en årrekke.

– Vi ønsker med høringen å komme til bunns i hvordan dette kan ha pågått over så mange år, konstaterer han.

På rett vei?

Thorheim er også opptatt av å finne ut om Stortinget tidligere har forstått situasjonen rundt fregattene.

– Forstår man språket, og forstår de som skal bevilge midler, når varsellampene lyser? Jeg er opptatt av å finne ut om vi er på riktig vei eller ikke, sier han.

Komitéleder Martin Kolberg (Ap) ser alvorlig på saken.

– Denne saken går kontrollkomiteen meget tungt inn i. Den er svært alvorlig. I perioder er ikke fregattene operative slik Stortinget har forutsatt, sier han til NTB, og peker på at det er snakk om en investering på over 20 milliarder kroner.

Ryggrad

Forsvarsdepartementet får hard kritikk av Riksrevisjonen og har ifølge Foss ikke "sikret tilstrekkelig balanse mellom oppdrag og tilgjengelige ressurser".

Departementet sier seg i stor grad enig i kritikken og peker på at Riksrevisjonens rapport gir en god beskrivelse.

– Dette gjelder i vesentlig grad forhold Stortinget er kjent med, og hvor det allerede er iverksatt tiltak for å rette opp svakheter og mangler, ifølge departementet.

Fregattene regnes som ryggraden i Sjøforsvaret, og tre av dem skulle hele tiden være operative. Den planen er ifølge Riksrevisjonen ikke fulgt.

Fregattene skulle også være utrustet med NH90-helikoptre, men disse vil først være på plass på fartøyene ved utgangen av 2021.

Powered by Labrador CMS