Samfunn

Trump-donor støttet undercoverprosjekt ment å undergrave pressen

Publisert Sist oppdatert

Milliardæren og superdonoren Robert Mercer har bygget opp et stort apparat for politiske donasjoner til det som blir omtalt som USAs alternative høyreside.

Mercer som har bakgrunn som lingvistiker i IBM og var en av pionerene innen stordataanalyse, før han sluttet og startet det som har blitt et av verdens mest profitable fond, Renaissance Technologies, har rukket å bli svært kontroversiell i USA for måten han bidrar til å snu opp ned på politikken.

Project Veritas

Torsdag ble det avslørt av BuzzFeed at Mercers penger også hadde funnet veien til det såkalte Project Veritas. Som Washington Post har avslørt, har man i dette prosjektet samlet folk som har gått til pressen med falske historier. Målet har vært å fange journalistene på bånd eller video i det de «avslører sine egentlige holdninger» - altså å vise at pressen lager «falske nyheter».

Problemet var bare at journalistene i Washington Post ikke lot seg lure. Da de oppdaget avvik i kildenes historier, fulgte de sporet tilbake til Project Veritas og avslørte dem i stedet.

Mercer gikk nylig av som leder for Renaissance Technologies etter påstander om tilknytning til alt-right-bevegelsen. Men informasjonen om hvordan han har brukt sine betydelige ressurser for å påvirke politiske strømningene fortsetter bare å dukke opp.

Breitbart

Ikke bare har Mercer-penger støttet Trumps presidentkandidatur, men midlene har også gått til avisen Breitbart som anses som Trumps ex-rådgiver Steve Bannons verktøy for å angripe mer moderate republikanere.

Cambridge Analytica

Det var også Mercer som stod som en av eierne bak analyseselskapet Cambridge Analytica som man tror har vært veldig tidlige ute med å samle enorme mengder data om velgere slik at de kunne enklere nås med politiske budskap. Flere har pekt på at selskapet dermed kan ha hatt en avgjørende rolle både i Trumps suksess, men også i at britene stemte seg ut av EU.

Powered by Labrador CMS