Samfunn

– Å unngå globalt klimakaos vil kreve en stor endring av samfunnet og verdensøkonomien, sa leder av FNs klimapanel (IPCC), Hoesung Lee, under fremleggelsen av klimarapporten i Sør-Korea i forrige uke.

Alvorlige klimakonsekvenser fjernet fra sammendraget i IPCC-rapporten

Sammendraget til den nye rapporten fra FNs klimapanel gir et mindre alvorlig bilde av hvor klimaet er på vei.

Publisert Sist oppdatert

Årsaken til at sammendraget er en nedtonet versjon, er den politiske drakampen mellom de forskjellige representantene under klimamøtet om 1,5 gradersrapporten i Sør-Korea forrige uke, melder Energi og Klima.

Beslutningstagere og politikere bør lese rapporten i sin helhet og ikke bare holde seg til sammendraget, oppfordrer LSE-forskeren Bob Ward i et innlegg publisert i The Guardian denne uken.

– Farene ved å ignorere forskernes kunnskap er langt alvorligere enn det som kommer frem i FN-rapportens oppsummering, skriver Ward.

Informasjon om irreversible og ustoppelige endringer i klimaet er fjernet fra sammendraget.

Disse er som regel omtalt som «tipping points» og betegner endringer i klimaet som er umulig å snu når de først er nådd.

LES OGSÅ | Klimautslipp må halveres innen 2030

Mange stater har anerkjent at klimaendringer vil føre til flyktningsstrømmer, men det er utelatt fra IPCC-rapportens sammendrag at to graders oppvarming kan føre til betydelig migrasjon, sosial uro og i verste fall krigføring.

– Ved å utelate disse signifikante risikoene fra sammendraget er faren at beslutningstagere vil tenke at forskere har vurdert dem til å være ubetydelige eller umulige å oppnå, skriver Ward.

Det mangelfulle sammendraget er resultatet av en politisk drakamp under ferdigstillingen av klimarapporten i Sør-Korea forrige uke.

Representanter fra blant annet regjeringen til USA, Australia og Saudi Arabia var med på å godkjenne oppsummeringen linje for linje.

Verdifulle fakta om avgjørende endringer i klimaet gikk dermed på bekostning av en bred politisk enighet.

LES OGSÅ | – Fortsetter med oljepolitikk som om man ikke har et klimaproblem

Hullene i rapporten er oppsiktsvekkende, men enhver fornuftig beslutningstager vil forstå basert på sammendraget at å holde global oppvarming til 1,5 grader er både prisgunstig og absolutt nødvendig for å unngå fatale konsekvenser, avslutter Ward.

LES OGSÅ | Kommentar: Menneskeheten har satt seg selv i sjakk

Powered by Labrador CMS