Samfunn

Foto Eirik Løkke har gitt ut bok om personvern. Foto: Civita.

Blant økonomer og filosofer

De fremste våpendragerne er det litt ­vanskeligere å få øye på. Men de er viktige.

Publisert Sist oppdatert

Ser man på de mest sentrale rådgiverne, er det noen trekk som går igjen. De fleste er i slutten av 20-årene eller midten av 30-årene.

I Civita er de litt eldre, men så har også Civita holdt på lengre enn de andre.

De har nesten alltid lang utdannelse - gjerne innen idéhistorie eller økonomi - og noen ganger begge deler.

Ganske mange har bakgrunn fra journalistikken. Enkelte jurister, historikere og statsvitere kan man også møte på.

 

Civita - Akademikere og integritet

Hos Civita går tyngde og integritet igjen.

Bård Larsen er historiker i Civita. Han er forfatter av boken«Idealistene – om venstresidens reise i det autoritære». Han skriver mye om ideologi og politiske strømninger.

Mathilde Fasting fordypet seg ved NHH på 80-tallet i strategisk analyse og internasjonal økonomi. Etter noen år i Orkla tok hun doktorgrad i idéhistorie. Fasting har vært en tydelig stemme i debatter blant annet innen arbeidsliv.

Haakon Riekeles er samfunnsøkonom fra UiO med bachelorgrad fra Oxford og bakgrunn fra Finansdepartementet. Riekeles har vært nestleder i Unge Venstre. Han skrevet fagnotater som viser at en gjennomsnittlig barnefamilie hadde mer å rutte med for 20 år siden enn under dagens regjering. Han roser også Arbeiderpartiets migrasjonsutvalg.

Eirik Løkke fikk tidlig fart på Civitas arbeid i sosiale medier. Han er forfatter av boken Personvern etter Snowden. Han er utdannet innen historie og statsvitenskap.

Torstein Ulserød arbeider som jurist og rådgiver i Civita. Han er utdannet jurist (mastergrad) fra Universitetet i Oslo. Opptatt av spørsmål knyttet til rettsikkerhet, menneskerettigheter og forvaltningsrett.

Foto Torstein Ulserød har bakgrunn fra UDI. Foto: Civita.

Agenda - Journalister og urix-eksperter

Trygve Svensson begynte i jobben som leder for Agenda i sommer. Han har en doktorgrad fra universitetet i Bergen innen retorikk. Han har vært statssekretær i Nærings- og handelsdepartementet og rådgiver på Stortinget for Arbeiderpartiet.

Utenom lederen er det særlig Sylo Taraku som har hatt gjennomslag i mediene de siste årene. Taraku skriver mest om integrering og innvandring. Han er utdannet statsviter fra Universitetet i Bergen, og har tidligere jobbet blant annet som rådgiver i Den norske Helsingforskomitéen, generalsekretær i NOAS, underdirektør i UDI og generalsekretær i LIM (Likestilling, integrering og mangfold).

Foto Sylo Taraku har jobbet med prosjekt for Civita før han ble Agenda-rådgiver. Foto: Agenda.

Før Taraku ble rådgiver i Agenda jobbet han med utredning av innvandrings- og integreringsspørsmål for Civita!

Kaia Storvik begynte som journalist i Dagsavisen i 2004 etter å hva jobbet i Vårt Land, Dagbladet og Dagens Næringsliv. Hun ble etter hvert ansvarlig redaktør i avisen. Storvik har sittet i Oslo bystyre for Rød valgallianse.

Foto Kaia Storvik har ungdomspolitisk bakgrunn fra Rødt og har vært redaktør i Dagsavisen. Foto: Agenda.

Thor Steinhovden har tidligere jobbet ved den amerikanske ambassaden i Oslo, og det norske konsulatet i San Francisco.Utdanning: mastergrad i komparativ politikk fra London School of Economics. Forfatter av boken Det amerikanske marerittet - hvordan USA ble et splittet land.

Manifest

Ved siden av Marsdal er det særlig Ida Søraunet Wangberg som er synlig i mediene. Hun er historiker og journalist med bakgrunn fra NRK og Klassekampen. Hun har skrevet pamflettene Avsporing – hvordan konkurranse svekker jernbanen,På anbud – konkurranseutsetting og kommersialisering av velferdstjenester for utsatte grupper og Stans velferdsprofitørene på 1-2-3.

Foto Ida Søraunet Wangberg er historiker og journalist med bakgrunn fra NRK og Klassekampen. Foto: Manifest.

Minotenk

Her er det lederen Linda Noor som tar seg av medieeksponeringen. Noor er sosialantropolog og har gitt ut boken «Radikalisering. Fenomen og forebygging».

Foto Linda Noor er en av dem som har fått mest omtale de siste årene. Foto: Minotenk.

Skaperkraft

Øyvind Haabrekke er KrF-politiker og har vært statssekretær i flere departement. I Skaperkraft har Haabrekke blant annet ansvar for tro og samfunn, samt oppfølging av tankesmiens skribenter og fagråd.

Human Rights Service

Hege Storhaug fikk i 2017 svært mye oppmerksomhet i mediene, men i 2018 har det vært mindre. Storhaug er utdannet journalist og har tidligere levert saker med et kritisk blikk på Islam for Dagbladet og TV2.

Premissleverandørene | Tankesmiene

De har maktens øre


Hvem opererer i maktens randsoner og gir politikerne innspill, råd og advarsler? Hvem foreslår ny politikk? Hvilke formelle og uformelle roller påvirker en regjerings arbeid?

Dagens Perspektiv har snakket med tidligere statsråder, statssekretærer og rådgivere. Vi har intervjuet tidligere departementsråder og andre nøkkelpersoner i embetsverket. Vi har snakket med lobbyister, konsulenter og organisasjonsfolk. Lest bøker, biografer og analyser.

I denne artikkelserien vil vi forsøke å komme litt nærmere svaret på spørsmålet: Hvem er de viktigste premissleverandørene til norsk politikk?

ALT OM PREMISSLEVERANDØRENE HER:

INTRO

ORGANISASJONENE

KLIMAKAMP OG OLJELOBBY

HODEJEGERNE

STATSFORVALTNINGEN

EU

HELSE

ØKONOMI

MAT OG DRIKKE

BISTAND

TANKESMIENE

ARBEIDSLIVET


Powered by Labrador CMS