Samfunn

Aktivist og advokat. Østerrikeren Max Schrems er en plagsom fyr for selskaper som Facebook, Apple og Google. Mange gir han mye av æren for at EU nå innfører strengere personvern-regler som også de sosiale nettverks-gigantene må forholde seg til.

– Det gjør vondt selv for ­Facebook

Den østerrikske aktivisten Max Schrems snakker om sin kamp mot misbruk av personlige data, EU-reglene som trer i kraft i slutten av mai og hans nye organisasjon som han vil bruke til å få gjennomslag for ytterligere brukerrettigheter.

Publisert Sist oppdatert

I 2011 sendte den da 30-årige jusstudenten Max Schrems inn mer enn 20 klager til ansvarlige myndigheter gjennom kampanjen sin «Europe versus Facebook». Med det begynte østerrikeren sin karriere som personvern-aktivist, som gjorde ham berømt internasjonalt.

Hans til nå største seier oppnådde han i striden om den såkalte Safe Harbor-avtalen mellom EU og USA, som regulerte den transatlantiske datatrafikken. Etter Edward Snowdens avsløringer sørget en klage fra Schrems for at Domstolen i den Europeiske Union tok for seg avtalen og erklærte den for ulovlig.

Schrems går også juridisk til verks mot den etterfølgende avtalen. Med «Noyb – None of your business», en organisasjon han grunnla på slutten av fjoråret, vil han tvinge gjennom håndhevelse av EUs strengere personvern-regler (GDPR) som trer i kraft i slutten av mai.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Dagens Perspektiv

Se våre tilbud

Dagens Perspektiv
Digitalt

Se våre tilbud

Powered by Labrador CMS