Samfunn

Bildet er fra regnskagen i Indonesia.

EU faser ut palmeolje som drivstoff

EU faser ut palmeolje som drivstoff innen 2030. Det er ikke ambisiøst nok, ifølge Regnskogfondet.

Publisert Sist oppdatert

– Det er bra at EU har skjønt at palmeolje er uegnet som drivstoff, men det er helt uakseptabelt at de venter i 12 år med å fase det ut, sier Nils Hermann Ranum i Regnskogfondet i en pressemelding.

Der står det at palmeoljeindustrien kan ødelegge mye regnskog de neste 12 årene, og at Regnskogfondet etterlyser øyeblikkelige tiltak fra Norge. Organisasjonen oppgir at bruk av palmeoljediesel i Norge førte til at 220 kvadratkilometer regnskog ble ødelagt.

– Vi kan ikke la norske biler fortsette å ødelegge regnskogen i 12 år til, sier Ranum.

Mer ambisiøst fornybarmål

Nyheten om utfasingen kommer samtidig som EU satte seg et mer ambisiøst mål for bruk av fornybar energi. Målet om en andel på 27 prosent skjerpes til 32 prosent.

«Fornybart er bra for Europa, og nå er Europa bra på fornybart», skriver EUs klimakommissær Miguel Arias Cañete på Twitter om det endrede fornybardirektivet.

Miljøstiftelsen Zero mener ambisjonsøkningen er gledelig, og tror at den vil føre til store investeringer i fornybar energi. Zero spår store utslippskutt i årene framover.

– Dette betyr at masse kull, gass og olje ikke skal brennes, så dette er en sorgens dag for oljebransjen, sier Einar Wilhelmsen, fagansvarlig i Miljøstiftelsen ZERO.

– Endelig går politikerne foran og løfter ambisjonsnivået i klimapolitikken, og det kan føre til store muligheter for norske fornybarløsninger som havvind, legger Wilhelmsen til.

Savner hastverk

Miljøorganisasjonen Climate Action Network (CAN) er ikke like imponert.

– Mye høyere ambisjoner trengs for å gjøre det som kreves for å nå målene i Parisavtalen. Mangelen på hastverk i innsatsen for å unngå katastrofale klimaendringer er urovekkende, sier Wendel Trio, direktør ved CANs europakontor.

Torsdagens enighet i EU kom på plass i sluttforhandlinger bak lukkede dører natt til torsdag mellom EU-kommisjonen, EU-parlamentet og EUs ministerråd. Den må formelt godkjennes i EU-parlamentet og ministerrådet før den er helt spikret.

EU er også i sluttforhandlinger om et oppjustert mål for energisparing, men her pågår samtalene fortsatt.

Powered by Labrador CMS