Samfunn

Forsvarssjefen, admiral Haakon Bruun-Hanssen, og Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen får full kontroll over ansettelser på høyeste nivå i Forsvaret fremover - uten innblanding fra plagsomme Fagforeninger.

Forsvarsdepartementet forsvarer utkasting av fagforeningene

– Knytter seg til en svært lav andel av Forsvarets tilsatte.

Publisert Sist oppdatert

Forsvarsdepartementet har revidert sin instruks for utvelgelse til høyere militære stillinger.

Endringene medfører at fagforeningene kastes ut av alle slike prosesser.

Dermed brytes en årelang norm som har gitt fagforeningene innsyn i og uttalelsesrett om slike ansettelser.

– Det vil selvfølgelig føre til spekulasjoner rundt utvelgelsene, spesielt der det kommer en uventet utnevnelse, sier nestleder Rune Rudberg i Befalets Fellesorganisasjon (BFO).

Hverken BFO eller Norges Offisersforbund skjønner noe av avgjørelsen, og har bedt Forsvarsdepartementet om å snu.

Det kommer de ikke til å gjøre.

I en e-post til Dagens Perspektiv bekrefter ekspedisjonssjef Kjersti Klæboe endringene, og forsikrer at den nye instuksen har blitt kvalitetssikret opp mot det lovfestede prinsippet i statsansatteloven om at den best kvalifiserte søkeren skal tilsettes.

– Saken om uttalerett knytter seg til en svært lav andel av Forsvarets tilsatte, om lag 80 militære embetsmenn av i overkant av 12.000 militært tilsatte. I kraft av å være etatssjef, vil forsvarssjefens forslag til innstilling av militære embetsmenn ha stor betydning for departementets videre arbeid med saken, skriver hun.

Hun gjentar også det som ble fortalt Fagforeningene i et møte i Kontaktforum 3. september: Retten og plikten til å utnevne militære embetsmenn er grunnlovsfestet.

– Lovene reflekterer alvoret i å utnevne embetsmenn og legger til grunn at kongen i statsråd i prinsippet fritt skal kunne velge mellom søkere til embetsstillinger. Videre er det et viktig prinsipp at utnevnelser skal være fortrolig frem til de har vært behandlet i statsråd. Endringen i organisasjonene uttalerett møter disse hensynene, mener Klæboe.

Dessuten vil den nye instruksen gjøre rutinene i Forsvarsdepartementet likere de reglene som andre deler av forvaltningen følger, ifølge ekspedisjonssjefen.

– Praksisen i Forsvarsdepartementet har vært mer vidtgående enn praksisen fra andre departement det er naturlig å sammenligne seg med, og først og fremst Justisdepartementet. Endringen bringer forsvarsdepartementets praksis mer på linje med praksisen i andre departement, sier hun.

Powered by Labrador CMS