Samfunn

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen samlet norsk organisasjons- og næringsliv til innspillsmøte om klima i forrige uke.

Fra mistillitsforslag på hjemmebane til «internasjonal ledertrøye» i Polen

Publisert Sist oppdatert

Regjeringen Solberg har innrømmet at de ikke kommer til å nå egne klimamål innen 2020.

Med det som bakgrunn erklærte landets eneste rene miljøparti, MDG, mistillit mot regjeringen da statsbudsjettet ble banken gjennom denne uken. De fikk imidlertid ikke med seg resten av opposisjonen, selv om de har rettet kraftig skyts mot klimasatsingen i statsbudsjettet.

Samtidig har FNs to uker lange klimatoppmøte i Katowice, Polen, blitt sparket i gang. Der skal regelverket for målene i Paris-avtalen fastsettes.

Den norske delegasjonen ledes av klima- og miljøminister Ola Elvestuen.

Han møter imidlertid ikke opp personlig før i neste uke, til den såkalte «høynivåuka».

I oppkjøringen til møtet samlet han rubbel og bit store av norske organisasjoner og aktører i næringslivet til et utvidet klimarådsmøte i slutten av forrige uke.

Bakteppet for det norske minitoppmøtet fredag var IPCCs mye omtalte klimarapport fra oktober, om virkningen av 1,5 graders global oppvarming sammenlignet med en oppvarming på 2 grader.

Rapporten viser at 2 graders oppvarming gir betydelig økt risiko for alvorlige konsekvenser for økosystem, mennesker og samfunn over hele verden, sammenlignet med en økning på 1,5 grader.

– IPCC-rapporten endrer ambisjonsnivået vi må ha, og det gjelder alle. Det gjelder for de ulike nivåene i politikken, ambisjonene i forskning og næringsliv, sier klimaminister Elvestuen.

I løpet av møtet mellom de norske aktørene fikk han en rekke innspill, om alt fra grønne bygg til sirkulærøkonomi og motstridende synspunkt om norsk olje- og gassvirksomhet.

– Få har tatt inn over seg hvor omfattende dette blir, sa visedirektør for teknologi i den norske industrigiganten Elkem, Håvard Moe.

Og alle var enige med NHOs avdelingsdirektør for næringspolitikk, Per Øyvind Langeland:

– Omstillingstakten må økes betraktelig.

Elvestuen tror «alle» som var til stede tar inn over seg alvoret i rapporten og hva som kreves for å nå målet om å unngå global oppvarming som passerer 1,5 grader.

– Det er veldig mye vilje, sier Elvestuen.

– Og mange av innspillene her vil vi også kunne bruke i diskusjonene og forhandlingene i Polen, selv om det nå er vanskelig å se helt hvordan akkurat nå …

Han er imidlertid klar på at Norge skal befeste sin posisjon som «klimanasjon» under Polen-møtet.

– Vi er godt forberedt, og vi har de beste forhandlerne. Vi er klare til å ta en internasjonal lederrolle, sier Elvestuen.

Samtidig venter flere klimautfordringer på hjemmebane, allerede før toppmøtet i Katowice avsluttes.

12. desember legger klimarisikoutvalget frem sin utredning, og på nyåret skal en handlingsplan for grønn skipsfart ferdigstilles.

– Det er så mye som må gjøres raskt at vi må ha parallelle prosesser. Dette handler ikke om ett stort vedtak. Det er mange ting som må gjøres samtidig, og vi må håndtere nye og mange initiativ, legge en strategi for å nå mål nasjonalt, samtidig som vi vet at vi må ha en internasjonal avtale, sier Elvestuen.

Powered by Labrador CMS