Samfunn

Nøjsomhed i Helsingør blir med et pennestrøk til en ghetto.

Gjør bydel til ghetto med et pennestrøk

Dansk kommune deler seg opp for å komme på omstridt ghettoliste. Masserer statistikken i jakten på statlig støtte i integreringsarbeidet.

Publisert Sist oppdatert

Helsingør kommune går drastisk til verks for å få statlige midler til integreringsarbeid.

De danske ghettolistene deler inn boområder etter tilstanden på lokale levekår.

Gitt at området er belastet nok, settes det på listen og blir gjenstand for ekstra tiltak og oppmerksomhet.

Det skal en del til for å lande på ghettolisten. Blant annet må minst 40 prosent av de som bor der, stå utenfor arbeidsmarkedet, og snittinntekten kan ikke være høyere enn 55 prosent.

Finmasket inndeling

Det som gjør at danskene i 2018 likevel kan peke på 30 «ghettoer», er at man kan zoome inn på enkelte blokker eller bygårder så lenge det bor minst 1000 personer der.

I Norge unngår man slik finmasket inndeling fordi man anser som stigmatiserende og kontraproduktivt.

Likevel har justisminister Tor Mikkel Wara uttalt at Norge har betydelige problemer med utsatte områder i bydeler i Oslo.

Slik han ser det kan man lære en del av den danske planen.

Og i sin nye integereringsplan har kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner tatt til orde for å sende flyktninger til områder med færre innvandrere fra før - et grep som også inngår i Ghettoplanen.

«Juking the stats»

Statistiske kriterier har også en annen bakside. Når kravene er så tydelige og gevinsten for en liten kommune så betydelige, er motivasjonen på kort sikt å oppfylle kriteriene i stedet for å motarbeide dem.

I år presenterte statsminister Lars Løkke Rasmussen (Venstre) sin Ghetto-plan med 22 mer eller mindre kontroversielle tiltak.

Foto Kronborg i Helsingør. Foto: Jens Herrndorff / CC.

Det er disse tiltakene ordfører i Helsingør Benedikte Kiær (Det Konservative Folkeparti) nå vil ha innført i blokkområdet Nøjsomhed i sin kommune.

I utgangspunktet oppfyller ikke Helsingør syd kriteriene for å komme på ghettolisten, men Kiær deler nå opp bydelen i to langs en gate som gjør at den ene delen, Nøjsomheden, akkurat kommer innenfor.

Den andre bydelen, Vapnagaard, faller samtidig ut fra en annen og litt mindre alvorlig liste over utsatte områder.

Ifølge danske medier har myndighetene nå gått med på den nye inndelingen slik at også Nøjsomhed kommer med på den neste ghettolisten som offentliggjøres 1. desember.

– Mange har følt at Nøjsomhed er en ghetto selv om området ikke stod på listen. Nå kaller vi en spade for en spade, sier hun til dansk TV2.

Powered by Labrador CMS