Samfunn

Helsesektorens behov for folk skviser alle andre sektorer

En ny analyse avdekker behov for 40.000 nye årsverk i kommunene fremover: 38.000 eller 95 prosent av disse er i helse- og omsorg.

Publisert Sist oppdatert

KS har regnet på hvor mange ekstra folk det er behov for i 2028 dersom nivået på tjenestene skal være som i dag. Svaret er 40.000.

I dag anslår KS at det er 377.000 årsverk i kommunene og fylkeskommune (og 470.000 ansatte pga lavere stillinger), så det vil i så fall være snakk om en økning på 10,5 prosent (eller 11,2 prosent i antall ansatte).

Med en snittkostnad for et årsverk på rundt en halv million kroner i året, utgjør de ekstra kostnadene minst 20 milliarder kroner bare i arbeidskraft.

SSB har anslått at det mest sannsynlige scenarioet for befolkningsvekst i samme periode er på 6,9 prosent - eller omtrent 360.000 mennesker.

Nesten alt innen helsesektoren

At det blir flere offentlig ansatte per innbygger fremover, henger sammen med alderssammensetningen i befolkningen, ifølge KS.

Faktisk viser regneøvelsen at hele 95 prosent av behovet for ekstra arbeidskraft vil være innen helse- og omsorgssektoren. Her vil veksten være på 25 prosent.

I andre sektorer er det ventet betydelig lavere vekst. KS tror ikke det vil bli mer enn 500 nye jobber i barnehagene de neste ti årene.

Dette skyldes delvis at de ikke har regnet på behovet i private barnehager, men også at det ikke er ventet større barnekull.

På skolene spår KS at behovet faktisk vil gå ned med 1,7 prosent eller 2200 årsverk.

For vanlige administrasjonsoppgaver ventes en vekst på bare 500 årsverk over de neste ti årene.

Storstilt rekruttering

Analytikerne i KS estimerer at med naturlig avgang og vanlig turnover på 13,4 prosent per år, vil det være behov for å måtte rekruttere omtrent 60.000 personer hvert år mot 2028. Siden behovet folk folk kommer til å bli mer presserende i slutten av perioden, anslås det at man faktisk må rekruttere 64.000 personer i 2018.

KS har også vurdert flere endringer i forutsetningene for regnestykkene. Ved å fire på kravene til avgangsalder og stillingsstørrelse reduseres behovet for nyansettelser noe, men ikke med mer enn 33 prosent.

Ved å tillate høy netto innvandring, blir behovet litt større.

Powered by Labrador CMS